Σε έξαρση οι κλοπές καταλυτών. Τι να κάνεις για να προστατευθείς

Καταλύτης κλοπή

Ένα φαινόμενο που έχει πάρει πλέον παγκόσμιες διαστάσεις και ενισχύεται διαρκώς είναι οι μακρυχέρηδες που έχουν βάλει στον στόχο τους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων, και στην Ελλάδα.

Έχοντας τον ρόλο του «καθαρισμού» των αερίων που εκλύονται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ενός μοτέρ, ο καταλυτικός μετατροπέας είναι κυριολεκτικά ο αφανής ήρωας του συστήματος εξαγωγής ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Αυτή την ικανότητά του ο καταλύτης του αυτοκινήτου μας την οφείλει σε μεγάλο βαθμό στα πολύτιμα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του, μέταλλα που είναι πολύτιμα και αποφέρουν κέρδος και σε όλους εκείνους που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο τους για να τον κλέψουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φαινόμενο της κλοπής των καταλυτικών μετατροπέων έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις, με τα περιστατικά να έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Τι είναι αυτό όμως που έχει μετατρέψει τους καταλύτες των αυτοκινήτων μας σε ένα πολύτιμο και άμεσα ανταλλάξιμο εξάρτημα;

Καταλύτης κλοπή

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο καταλύτης του οχήματός σας κινδυνεύει σχετίζεται με την ίδια την αξία του. Όχι την αξία ενός εξαρτήματος το οποίο πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο όχημα, αλλά εκείνη η οποία θα προκύψει από την ανάκτηση των σπάνιων μετάλλων τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους.

Το παράδειγμα του Παλλάδιου είναι το πιο χαρακτηριστικό, καθώς η αξία του στη διεθνή αγορά μετάλλων έχει ξεπεράσει από το 2020 εκείνη του χρυσού, αγγίζοντας ακόμα και τα 3.000 δολάρια/ουγγιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογη πορεία έχει ακολουθήσει τους τελευταίους 24 μήνες ένα ακόμα ευγενές μέταλλο που συναντάμε στο εσωτερικό ενός καταλυτικού μετατροπέα, το Ρόδιο, η αξία του οποίου έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας έως και τα 16.000 δολάρια/ουγγιά.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, την αξία των μετάλλων που εμπεριέχονται σε έναν καταλυτικό μετατροπέα, μπορεί κανείς να δικαιολογήσει το γεγονός γιατί στη «μαύρη αγορά» ένας μεταχειρισμένος καταλύτης αυτοκινήτου ανταλλάσσεται έναντι 500 ευρώ, οπλίζοντας το χέρι εκείνων αναζητούν το γρήγορο και εύκολο κέρδος.

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που καθιστά τους καταλύτες των αυτοκινήτων τόσο… ελκυστικούς. Η ευκολία με την οποία αφαιρούνται, καθώς το γεγονός ότι βρίσκεται στο δάπεδο ενός αυτοκινήτου δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τους επίδοξους ληστές.

Τις περισσότερες φορές μερικά λεπτά της ώρας είναι αρκετά ώστε να αφαιρεθεί ένας καταλύτης, ενώ στην περίπτωση που μιλάμε για κάποιο SUV, τότε δεν απαιτείται και η ανύψωση του αμαξώματος από το έδαφος - Δείτε εδώ πόσο γρήγορα αφαιρείται ένας καταλύτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξίσου απλός, τέλος, είναι και ο εξοπλισμός ο οποίος απαιτείται για την όλη διαδικασία καθώς ένα κοινός τροχός μπορεί να κόψει τις σωληνώσεις του συστήματος εξαγωγής και να αφαιρέσει τον καταλύτη.

Με δεδομένη την ευκολία με την οποία ένας καταλύτης μπορεί να αφαιρεθεί θα ήταν χρήσιμο να πάρουμε ορισμένα μέτρα ώστε να αποτρέψουμε την κλοπή του.

Καταλύτης κλοπή

Η στάθμευση σε σημεία που φωτίζονται το βράδυ και διατηρούν μια στοιχειώδη κίνηση λειτουργεί αποτρεπτικά, καθώς εκείνος που θα επιχειρήσει να αφαιρέσει τον καταλύτη ενός αυτοκινήτου θα γίνει πιο εύκολα αντιληπτός.

Η τοποθέτηση συναγερμού είναι ένας ακόμα τρόπος να προστατεύσουμε το αυτοκίνητό μας από οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής του καταλύτη, μιας και η ενεργοποίηση της σειρήνας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποθαρρύνει εκείνους που θα επιχειρήσουν να αφαιρέσουν κάποιο εξάρτημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν πάλι σταθμεύετε σε ιδιωτικό parking, η εγκατάσταση ενός κυκλώματος βιντεοσκόπησης μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια.

Ως ύστατο μέτρο προστασίας του καταλύτη από μια ενδεχόμενη κλοπή, είναι τα προστατευτικά εξαρτήματα που προσφέρονται ήδη στο εμπόριο και επί της ουσίας καθιστούν την πρόσβαση στο συγκεκριμένο τμήμα του συστήματος εξαγωγής καυσαερίων ανέφικτη.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ