Αυτά είναι τα νέα ηλεκτρικά ταξί που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας

Ηλεκτρικό ταξί στην Ελλάδα

Με αμείωτη ένταση αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών ταξί που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, προσφέροντας αθόρυβες και φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις στους πολίτες.

Συνεχώς έδαφος κερδίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της χώρας μας, με ολοένα και περισσότερους οδηγούς να άρουν τους όποιους ενδοιασμούς τους, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στα σχετικής τεχνολογίας μοντέλα.

Πέρα από τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, σε «ηλεκτρικούς ρυθμούς» έχουν αρχίσει να κινούνται και τα ταξί, με τους επαγγελματίες του κλάδου σιγά-σιγά να αγκαλιάζουν τα μηδενικών ρύπων μοντέλα, δεδομένου ότι αυτά διασφαλίζουν μειωμένα λειτουργικά κόστη.

Χείρα βοηθείας στην απόκτηση ενός ηλεκτρικού ταξί παρέχει η δράση «Πράσινα Ταξί», η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιανούαριο του 2023 και προσφέρει γενναιόδωρες επιδοτήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
φόρτιση ταξί

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί, να επιβραβεύεται με 5.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό, λοιπόν, μπορεί να φτάσει στις 22.500 ευρώ, διευκολύνοντας σε σημαντικό βαθμό την απόκτηση ενός καινούργιου αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιηθεί ως ταξί, και θα ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες, θα είναι αθόρυβο και θα εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.

Η δράση, η οποία προωθήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθετικότητας, ήδη έχει καταγράψει απτά και σημαντικά αποτελέσματα που αποτυπώνονται στις ταξινομήσεις καινούργιων ηλεκτρικών ταξί.

Nissan Leaf Taxi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του carandmotor.gr, το πρώτο εξάμηνο του 2023 (Ιανουάριος-Ιούνιος) ελληνικές πινακίδες έχουν πάρει συνολικά 16 μηδενικών ρύπων ταξί, τα οποία φροντίζουν για τις μετακινήσεις των πολιτών με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Ειδικότερα, τις ταξινομήσεις ηλεκτρικών ταξί για το 2023 εγκαινίασε μια Mercedes EQA 250 τον Φεβρουάριο, για να ακολουθήσουν δύο ακόμα μέσα στον Μάρτιο, μαζί με ένα Tesla Model Y και ένα Skoda Enyaq 80.

Τον Απρίλιο ταξινομήθηκε μία Mercedes EQB 250 και τον Μάιο ένα Tesla Model Y, ένα Nissan Leaf 62 kWh, ένα Kia EV6 και μία Mercedes EQA 250.

Κορυφαίος μήνας σε επίπεδο ταξινομήσεων ηλεκτρικών ταξί ήταν ο Ιούνιος, μιας και στον στόλο προστέθηκαν συνολικά 6 αυτοκίνητα: Ένα Skoda Enyaq 80, ένα VW ID.4 Pro, ένα Hyundai Ioniq 5, ένα Nissan Leaf 62 kWh και ένα Kia Niro.

φόρτιση ηλεκτρικού ταξί
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών ταξί ανά μήνα

  • Φεβρουάριος: Mercedes EQA 250
  • Μάρτιος: Mercedes EQA 250 (x2), Tesla Model Y, Skoda Enyaq 80
  • Απρίλιος: Mercedes EQB 250
  • Μαϊος: Tesla Model Y, Nissan Leaf 62 kWh, Kia EV6, Mercedes EQA 25-
  • Ιούνιος: Skoda Enyaq 80, VW ID.4 Pro (x2), Hyundai Ioniq 5, Nissan Leaf 62 kWh, Kia Niro

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων (πατήστε εδώ) για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού ταξί είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Τέλος, πέρα από την επιδοτήση που φτάνει στα 22.500 ευρώ, προβλέπεται προσαύξηση έως και 1.000 ευρώ για τις κατηγορίες ΑμεΑ, των οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα και για νέους 29 ετών που είναι ήδη κάτοχοι άδειας Ε.Δ.Χ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ