Παίρνει μπρος η νέα γέφυρα που θα συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία -Πού θα βρίσκεται, ποιο το μήκος της

γέφυρα ελλάδα τουρκίας

Η υποδομή θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο.

Ένα βήμα εμπρός κάνει το έργο της κατασκευής δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε την πρόθεση χρηματοδότησης του έργου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, η δημόσια δαπάνη (ΕΠΑ) που διατίθεται μέσω της πρόθεσης χρηματοδότησης ανέρχεται στα 67.500.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο καλεί την Εγνατία Οδό, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη για την ελληνική πλευρά, για την υποβολή προτάσεων πράξεων, προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του «ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
γέφυρα Ελλάδα Τουρκία

Ως ημερομηνία λήξης της επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2025, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, η Εγνατία Οδός θα συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης, για την κατασκευή του τμήματος που ανήκει στον ελλαδικό χώρο και αντίστοιχα έχει συμφωνηθεί με την τουρκική πλευρά να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης για το τμήμα της γέφυρας που την αφορά

Θα υπάρξει κοινή ομάδα επίβλεψης, από την ελληνική πλευρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Εγνατία Οδός και από την τουρκική πλευρά θα υπάρχει ομάδα από το τουρκικό υπουργείο.

γέφυρα Ελλάδα Τουρκία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H γέφυρα θα βρίσκεται δίπλα στην υφιστάμενη γέφυρα στο πέρασμα Κήποι-Υψάλα, και θα είναι καλωδιωτή “extradosed” τριών ανοιγμάτων, με μήκος 840 μ., εκ των οποίων τα 344 μ. θα βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδα έκτακτης ανάγκης και πλευρικές διαμορφώσεις πεζοδρομίων για τον κάθε κλάδο.

Η υφιστάμενη γέφυρα μήκους 800 μ. θεμελιώθηκε το 1954 και αποτελεί το πιο σημαντικό οδικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών αλλά και μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Πλέον, όμως, έχει φτάσει στα όριά της όσον αναφορά την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική η ανάγκη κατασκευής μίας ακόμη υποδομής που θα επωμισθεί μέρος του αυξημένου φόρτου.

γέφυρα Ελλάδα Τουρκία

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ