Τα νέα «έξυπνα» περιπολικά σαρώνουν τα πάντα με κάμερες (+video)

eksipna peripolika kipros 1

Ενισχύεται το απαιτητικό έργο αστυνόμευσης των κυπριακών δρόμων με 42 καινούρια hi-tech περιπολικά που ενσωματώνουν υπερσύγχρονες κάμερες και ραντάρ.

Άμεση ενίσχυση για την Αστυνομία Κύπρου με 42 ολοκαίνουρια περιπολικά που θα συνδράμουν στην εξυπηρέτηση του δύσκολου και απαιτητικού έργου για μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων στους κυπριακούς δρόμους.

Τα νέα «έξυπνα» περιπολικά έχουν βγει κυρίως στο δευτερεύον οδικό δίκτυο της Κύπρου ενώ είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό που διευκολύνει σημαντικά το έργο της δύναμης.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Λοϊζος Πραστίτης, μίλησε στον AlphaNews Live, αναφέροντας ότι τα 42 παραληφθέντα περιπολικά αντικατέστησαν παλαιά οχήματα τα οποία έχουν διανύσει το ωφέλιμο της ζωής τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
eksipna peripolika kipros 1

Ανάμεσα στα καινούρια περιπολικά βρίσκονται μοντέλα όπως το Ford Focus και το Kia Sportage.

Μεγάλο «όπλο» των περιπολικών είναι το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων (ANPR), το οποίο μέσω εξελιγμένων καμερών μπορεί και «διαβάζει» τις πινακίδες πολλών οχημάτων ταυτόχρονα κατά την κυκλοφορία τους σε δρόμους υψηλής ταχύτητας.

Οι κάμερες είναι υψηλής ποιότητας και διαθέτουν ειδικούς φακούς, φίλτρα, αλλά και αισθητήρες, ώστε να παρέχουν καθαρή εικόνα. Το ANPR μπορεί και ανιχνεύει τις υπερβολικές ταχύτητες, τις φορολογικές υποχρεώσεις του οχήματος, αλλά τα κλοπιμαία ή καταζητούμενα οχήματα.

Ακόμα, το hi-tech οπλοστάσιο των έξυπνων περιπολικών περιλαμβάνει on board ραντάρ, το οποίο «εργάζεται» την ώρα που το περιπολικό βρίσκεται εν κινήσει, ενώ μπορεί να καταγράφει τις παραβάσεις ταχύτητας για τα οχήματα που είναι από πίσω του.

eksipna peripolika kipros 1
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως, σε πλήρη αναβάθμιση υποβλήθηκε και το σύστημα ραδιοεπικοινωνιών με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο “TETRA”, που αντικατέστησε ένα πεπαλαιωμένο σύστημα , όσον αφορά τις ασύρματες επικοινωνίες.

Τους επόμενους μήνες θα ενσωματωθούν κάμερες στους φάρους και φωτισμός γύρω από το όχημα, ενώ θα υπάρχει και ηλεκτρονική πινακίδα ανακοινώσεων που θα στέλνει διάφορα μηνύματα προς τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, ενημερώνοντάς τους, για παράδειγμα, για ένα ατύχημα, ώστε να μειώσουν ταχύτητα.

Όπως αναφέρει ο AlphaNews Live, στον στόλο της κυπριακής αστυνομίας προστέθηκαν και δύο ηλεκτρικά οχήματα τα οποία θα χρησιμοποιεί η κοινοτική αστυνόμευση, ενώ το προσεχές διάστημα θα παραληφθούν δυο οχήματα που θα χρησιμοποιούνται ως Κέντρα Επιχειρήσεων και πέντε αντιοχλαγωγικά οχήματα. 

Πηγή: AlphaNews Live

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ