Αυτά είναι τα νέα αόρατα ραντάρ ταχύτητας – Πώς θα «συλλαμβάνουν» τους παραβάτες

rantar taxititas

Ένα ακόμη αποτελεσματικό «όπλο» για τον εντοπισμό όσων αναπτύσσουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες θα έχουν οι ισπανικές αστυνομικές αρχές.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν τα ραντάρ και οι κάμερες ταχύτητες στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, μιας και η παρουσία τους στους δρόμους αποτρέπουν τους οδηγούς από το να βυθίσουν το πόδι τους στο γκάζι και να αναπτύξουν ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Τον νευραλγικό ρόλο που επιτελούν τα εν λόγω τεχνικά μέσα αναγνωρίζουν – μεταξύ άλλων - και οι ισπανικές αστυνομικές αρχές, οι οποίες θα παραλάβουν στο πλαίσιο διαγωνισμού 70 τελευταίας γενιάς ραντάρ ταχύτητας συνολικής αξίας 610.678 ευρώ που θα ενισχύσουν σε θεαματικό βαθμό το έργο της επιτήρησης του οδικού δικτύου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ραντάρ ταχύτητας αόρατα

Ειδικότερα, τα νέα ραντάρ ζυγίσουν μόλις 3 κιλά και με δεδομένο ότι το μέγεθός τους περιορίζεται σε 50 εκατοστά, ουσιαστικά είναι «αόρατα». Εξοπλίζονται, επίσης, με τεχνολογία λέιζερ που τους επιτρέπει να «συλλαμβάνουν» τους παραβάτες σε εύρος ταχύτητας 30-250 χλμ./ώρα και σε μέγιστη απόσταση ίση με 50 μέτρα.

Παράλληλα, οι προηγμένες συσκευές μπορούν να εποπτέουν τα οχήματα που κυκλοφορούν σε τουλάχιστον δύο λωρίδες του δρόμου, έχουν αυτονομία λειτουργίας πέντε ωρών και είναι δυνατός ο χειρισμός τους από απόσταση με τεχνολογία 3G, 4G ή Wi-Fi.

ραντάρ ταχύτητας αόρατα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα με τις συσκευές των ραντάρ, οι αστυνομικές αρχές θα παραλάβουν και τον απαραίτητο «συνοδευτικό» εξοπλισμό, δηλαδή βαλίτσες για τη μεταφορά τους, ταχύμετρα, υπολογιστές ή tablet με ειδικό λογισμικό και τρίποδεςμε περιστρεφόμενη άρθρωση. Ακόμα, θα παραληφθούν στηρίγματα για την τοποθέτηση των τεχνικών μέσων σε οχήματα περιπολίας, όπως και ειδικές βάσεις στεραίωσης στα στηθαία ασφαλείας των αυτοκινητοδρόμων.

Παράλληλα, θα μπορούν να τοποθετηθούν και σε μοτοσικλέτες της τροχαίας, γεγονός που θα καταστήσει πιο εύκολο τον εντοπισμό των παρανομούντων οδηγών.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες ισπανικές αρχές δεν αποκαλύπτουν τις τοποθεσίες που θα τοποθετηθούν τα «αόρατα» ραντάρ ταχύτητας, έτσι ώστε οι οδηγοί να μην επιβραδύνουν μόνο στα τμήματα του δρόμου όπου διενεργείται παρακολούθηση με τεχνικά μέσα, αλλά να σέβονται τα όρια ταχύτητας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

ραντάρ ταχύτητας αόρατα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ