Οι μυστικοί αριθμοί που κρύβει το δίπλωμα οδήγησης -Τι πρέπει να γνωρίζεις

Τα νέα διπλώματα οδήγησης

Οι περισσότεροι κωδικοί των νέου τύπου διπλωμάτων οδήγησης είναι κατανοητοί στους οδηγούς. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι στο πίσω μέρος της άδειας οδήγησης οι οποίοι προκαλούν απορίες.

Τη μορφή πλαστικοποιημένης κάρτας έχουν τα τελευταία χρόνια τα διπλώματα οδήγησης στην Ελλάδα, καθιστώντας είδος προς εξαφάνιση τις παλιές χάρτινες, τρίπτυχες άδειες οδήγησης.

Οι λίγοι, μάλιστα, που έχουν ακόμα στην κατοχή τους το παλαιού τύπου θα χρειαστεί να το έχουν αντικαταστήσει με το νέο μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του 2033 και μέχρι το 65 έτος της ηλικίας τους.

Όπως γνωρίζουμε, σε σχέση με το το ροζ τρίπτυχο δίπλωμα οδήγησης, το νέο τύπου κάρτας έχει πολλές δικλίδες ασφαλείας που το προφυλάσσουν από πλαστογραφία, ενώ ευνοεί την χρήση του στο εξωτερικό διότι αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου και με λατινικούς χαρακτήρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δίπλωμα οδήγησης

Η αποκωδικοποίηση του διπλώματος οδήγησης αποτελεί μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, μιας και οι κωδικοί του, και δη αυτοί στην μπροστινή όψη του, είναι αρκούντως κατανοητοί ακόμα και στους οδηγούς που μόλις παρέλαβαν την πλαστική κάρτα στα χέρια τους.

Ποιος δεν μπορεί να κατανοήσει ότι, για παράδειγμα, στον κωδικό “1” αναγράφεται το επίθετο του οδηγού, στον “2”, το όνομά του, στο “3” η ημερομηνία γέννησής του, και στον “4α” και “4β”, η ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία λήξης της άδειας αντίστοιχα;

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιοι κωδικοί που βρίσκονται στο πίσω μέρος του διπλώματος, και μολονότι είναι σημαντικοί, μια μεγάλη μερίδα οδηγών τους αγνοεί. Πρόκειται για τους κωδικούς 12, 14 και 14α, τους οποίους θα περιγράψουμε.

κωδικοί στο δίπλωμα οδήγησης
Κωδικός 12
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον κωδικό “12” καταχωρούναι με κωδικοποιημένη μορφή όλοι οι περιορισμοί που μπορεί να έχει μία άδεια οδήγησης, όπως ιατρικοί περιορισμοί, τροποποιήσεις οχήματος για να το χρησιμοποιεί ο κάτοχός του και η ισχύ της εκάστοτε κατηγορίας διπλώματος. Οι κωδικοί 01 έως 99 είναι εναρμονισμένοι κοινοτικοί κωδικοί και οι 100 έως 199 εθνικοί.

Επί παραδείγματι, εφόσον ένας οδηγός πρέπει να φέρει ακουστική συσκευή/επικοινωνιακό βοήθημα, στο δίπλωμά του θα αναγράφεται ο κωδικός “02”. Αν φοράει γυαλιά ή φακούς επαφής, τότε θα αναγράφεται ο κωδικός “01.06”.

Σε περίπτωση, τώρα, που υπάρχει χρονικός περιορισμός στη διοικητική ισχύ των κατηγοριών της άδειας, για ιατρικούς λόγους, τότε θα υπάρχει ο κωδικός “107”.

κωδικοί στο δίπλωμα οδήγησης
Κωδικός 14

Αναφορικά με τον κωδικό “14” αυτός αποτελεί τον μοναδικό αύξονα αριθμό με τον οποίο αναζητείται από τις διωκτικές αρχές σε περίπτωση κλοπής, ενώ ο κωδικός “14α” δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να αναγράφουν, προαιρετικά, την ομάδα αίματος που ανήκουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται για λόγους διευκόλυνσης του νοσηλευτικού προσωπικού σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

κωδικοί στο δίπλωμα οδήγησης
Κωδικός 14α

Για την πιστοποίηση της ομάδας αίματος οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν κάποιο επίσημο δημόσιο έγγραφο, όπως παραδείγματος χάρη σχετικές εξετάσεις από δημόσιο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ