Μπορεί ο ελεγκτής να κατεβάσει επιβάτη από το Μετρό, αστικό λεωφορείο ή Τραμ; -Τι λέει η αστυνομία

eisitirio oasa prostimo elegktes

Έχουν το δικαίωμα οι Ελεγκτές Κομίστρου στον ΟΑΣΑ να κατεβάσουν από το όχημα ή το συρμό τον πολίτη που δεν φέρει εισιτήριο; Σε ποια περίπτωση καλείται η αστυνομία;

Εκατοντάδες έως και χιλιάδες είναι οι πολίτες που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους, δίχως να φέρουν εισιτήριο. Πρόκειται για τη σύγχρονη μάστιγα της λαθρεπιβίβασης που που κάθε χρόνο δημιουργεί «μαύρη τρύπα» αρκετών εκατομμυρίων στα έσοδα των εταιρειών των αστικών συγκοινωνιών.

Σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του φαινομένου διαδραματίζουν οι ελεγκτές οι οποίοι ζητούν από το επιβατικό κοινό την επίδειξη έγκυρου τίτλου μεταφοράς (εισιτήριο), ειδάλλως προχωρούν στη βεβαίωση παράβασης η οποία επιφέρει πρόστιμο - δείτε τα ύψη των προστίμων εδώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, η βεβαίωση της παράβασης γίνεται με πράξη του εξουσιοδοτημένου για τον έλεγχο υπαλλήλου (με ειδικό δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας ελεγκτή) που την συντάσσει επιτόπου και προσκαλεί τον καταληφθέντα, ως παραβάτη επιβάτη, να αποπληρώσει άμεσα το πρόστιμο. Μπορεί, όμως, ο ελεγκτής να κατεβάσει τον παραβάτη από το μετρό, το τραμ ή το αστικό λεωφορείο.

Σε επικοινωνία που είχε το carandmotor με τον ΟΑΣΑ, ενημερωθήκαμε ότι οι ελεγκτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να κατεβάσουν από το εκάστοτε ΜΜΜ τον παραβάτη, επειδή ο τελευταίος δεν έφερε επικυρωμένο εισιτήριο.

Εισιτήριο ελεγκτές πρόστιμο

Από την άλλη, όπως ορίζεται στον Νόμο 4313/2014 : Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις, ο καταλαμβανόμενος ως παραβάτης είναι υποχρεωμένος, αν δεν καταβάλει αμέσως το πρόστιμο στον συντάκτη της πράξης επιβολής του, να επιδείξει στον αρμόδιο για τον έλεγχο και την καταβολή του προστίμου Ελεγκτή Κομίστρου, την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο από το οποίο αποδεικνύονται τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε περίπτωση άρνησης του παραβάτη να καταβάλει αμέσως το πρόστιμο και να επιδείξει στοιχείο αποδεικτικό της ταυτότητάς του, ο Ελεγκτής Κομίστρου μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή αστυνομικού οργάνου, το οποίο (αστυνομικό όργανο) υποχρεούται να συνδράμει τον Ελεγκτή για την καταγραφή στη βεβαίωση παράβασης των στοιχείων του παραβάτη.

Το carandmotor επικοινώνησε και με την ΕΛΑΣ, η οποία επισήμανε τα εξής: «H Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της αποστολής της, παρέχει κάθε νόμιμα αιτούμενη συνδρομή οσάκις αυτή ζητηθεί, βάσει των διατάξεων του Π.Δ. 141/91 και εν προκειμένω, κατόπιν αιτήματος για συνδρομή του καθ' ύλην αρμόδιου Φορέα (Ο.Α.Σ.Α.), η Ελληνική Αστυνομία δύναται να επεμβαίνει για την τήρηση της ευταξίας και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας, τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και των εργαζομένων στον εν λόγω Φορέα».

Εισιτήριο ελεγκτές πρόστιμο

Εφόσον, λοιπόν, ο παραβάτης επιβάτης δεν δίνει τα στοιχεία του στον ελεγκτή, οι άνθρωποι της ΕΛΑΣ θα φτάσουν στο σημείο ώστε να βεβαιωθούν ότι ο παραβάτης βρίσκεται πράγματι εντός του οχήματος ή του συρμού δίχως να φέρει οποιοδήποτε έγκυρο τίτλο μεταφοράς και να γίνει η εξακρίβωση στοιχείων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, η ελληνική αστυνομία θα συλλέξει τα στοιχεία του παραβάτη, και αφού συμπληρώσει το προβλεπόμενο έγγραφο, θα το παραδώσει στους ελεγκτές, ώστε να γίνει η βεβαίωση της παράβασης.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι εδώ και λίγες μέρες οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά αίτηση για μείωση ή διαγραφή του προστίμου που τους επιβλήθηκε κατά τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Τραμ). - Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ