Μάστιγα οι κλοπές καταλυτών -Δύσκολη η σύλληψη των κλεφτών

Catalytic Converter Theft

Η κλοπή καταλυτικών μετατροπέων είναι μια «μόδα» μεταξύ των λωποδυτών που επεκτείνεται ραγδαία, ως απόρροια της αύξησης της τιμής των υλικών που αυτοί περιέχουν.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση για την πλατίνα, το παλλάδιο και το ρόδιο που βρίσκονται μέσα στους καταλύτες έχουν αυξήσει ραγδαία τα κρούσματα κλοπών. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο: Μόνο στο Λονδίνο, έχουν καταγραφεί πάνω από 36.000 κλοπές καταλυτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους ληστές, στα περισσότερα αυτοκίνητα, ο καταλύτης είναι ένας εύκολος στόχος: βρίσκονται εκτεθειμένοι στο δάπεδο του αυτοκινήτου, και δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από ένα μικρό σιδηροπρίονο που λειτουργεί με μπαταρία. Έτσι, μπορούν να αποσπάσουν έναν καταλύτη σε λίγα δευτερόλεπτα, και να φύγουν ανενόχλητοι.

Η ζημιά που προκαλούν στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου είναι μεγάλη, καθώς απομένουν με ένα αυτοκίνητο που δεν λειτουργεί, και καλούνται να πληρώσουν όχι μόνο τον νέο καταλύτη, αλλά και συνήθως και ένα μέρος του συστήματος εξάτμισης.

«Αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κλοπή στα θύματα και θέλουμε οι δράστες να διωχθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», είπε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Βρετανίας. Και πρόσθεσε πως υπήρξε «σημαντική επιτυχία στην καταπολέμηση της κλοπής μετάλλων μέσω συντονισμένων εθνικών ενεργειών κατά εταιρειών που αγοράζουν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά».

Παρόλα αυτά, ελάχιστες υποθέσεις κλοπής καταλυτών εξιχνιάστηκαν από τη βρετανική αστυνομία. Χιλιάδες κλέφτες παραμένουν ελεύθεροι να συνεχίζουν το έργο τους. Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία της Αγγλίας και της Ουαλίας, μεταξύ του 2017 και του 2021 σημειώθηκαν 50.223 κλοπές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόνο στο Λονδίνο έγιναν 36.586 κλοπές, αλλά μόνο 544 από αυτές εξιχνιάστηκαν. Η αστυνομία έχει προβεί σε ακόμη τέσσερις συλλήψεις σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν 1.584 κλοπές σε διάφορες περιοχές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για αυτά τα περιστατικά.

Αν και η αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την κλοπή του καταλύτη είναι να σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας σε ένα κλειδωμένο γκαράζ. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να παρκάρετε σε καλά φωτισμένο χώρο ή να τοποθετήσετε ένα από τα after-market καλύμματα του καταλύτη στο δάπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ