Μήπως θα έπρεπε να ξαναδίνουμε εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης;

διπλωμα οδήγησης εξετάσεις

Προϊόντος του χρόνου, η σωματική και ψυχική μας υγεία μεταβάλλεται, και κατά συνέπεια το δίπλωμα οδήγησης που αποκτήσαμε κάποτε, δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι συνεχίζουμε να έχουμε τις απαραίτητες οδηγικές δεξιότητες.

Με δεδομένο ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παιδιών και νέων ηλικίας 5 έως 29 ετών σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι επιτακτικό καθήκον όλων μας να συνδράμουμε στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Για να καταστούν, όμως, οι δρόμοι ασφαλέστεροι και να επιτευχθεί το όραμα για μηδενικές απώλειες στην άσφαλτο, δεν αρκούν οι νουθεσίες, αλλά απαιτείται εγρήγορση σε κάθε επίπεδο, από ατομικό έως και θεσμικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναμφίβολα είναι απαράβατη υποχρέωσή μας να σεβόμαστε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να υπακούμε στα όρια ταχύτητας, και να μην οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ταυτόχρονα, όμως, κρίνεται απαραίτητη η συγκρότηση ενός πιο ολοκληρωμένου κανονιστικού πλαισίου που - εκτός των άλλων - θα διασφαλίζει ότι όσοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι έχουν τη διαύγεια και τα αντανακλαστικά προκειμένου να μην εξελιχθούν σε απειλή για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η κατοχή διπλώματος οδήγησης - εφόσον η απόκτησή του έγινε με αδιάβλητες διαδικασίες - αποτελεί την πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να βγούμε στους δρόμους.

δίπλωμα οδήγησης εξετάσεις

Παρ' όλα αυτά δεν πρέπει να επιφέρει εφησυχασμό, καθώς προϊόντος του χρόνου, συντελούνται αλλαγές τόσο στη σωματική όσο και στη σωματική υγεία μας. Αλλαγές που ενδέχεται να μειώσουν τις οδηγικές μας ικανότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια. Ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων, η ανανέωση του διπλώματος γίνεται ανά τριετία για όλους.

Αναμφίβολα το παραπάνω βήμα είναι προς στη σωστή κατεύθυνση. Η διαδικασία ανανέωσης για οδηγούς άνω των 65 ετών και σε όσους τα διπλώματα λήγουν στην 15ετία περιλαμβάνει εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο, ενώ στις πιο επιβαρυμένες ομάδες, δηλαδή στους ανθρώπους άνω των 80 ετών, ζητείται τεστ αντίληψης, ευκινησίας μέχρι και ακουόγραμμα.

δίπλωμα οδήγησης εξετάσεις

Είναι, όμως, τα παραπάνω τεστ αρκετά, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που πολλοί «αναζητούν» ιατρικές βεβαιώσεις δίχως να έχουν υποβληθεί στα κατάλληλα τεστ;

Μήπως θα ήταν συνετό να επιβληθεί από τους αρμόδιους φορείς η διενέργεια πρακτικών εξετάσεων ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά 10 ή 15 χρόνια) σε όλους τους οδηγούς ανεξαρτήτως ηλικίας, για την «επαναπιστοποίηση» τις ικανότητας οδήγησης;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχονταν στην πράξη οι οπτικοχωρικές ικανότητες και τα αντανακλαστικά όλων των οδηγών, και οι δρόμοι θα γίνονταν ασφαλέστεροι για όλους μας.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ