«Εξανεμίζεται» το περιθώριο κέρδους της Tesla – Μηδενική η αξία των αυτοκινήτων της

Tesla Model S

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε πέντε φορές τις τιμές στα μοντέλα της μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου.

Τα περιθώρια κέρδους του πρώτου τριμήνου της Tesla αναμένεται να καταγράψουν χαμηλό τριετίας, καθώς η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων μείωσε ξανά τις τιμές για να προσελκύσει περισσότερους αγοραστές ενόψει του αυξανόμενου ανταγωνισμού και της αδύναμης οικονομίας.

Η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου, η οποία κατέχει πάνω από τη μισή αγορά ηλεκτρικών ηλεκτρικών στις ΗΠΑ, μείωσε τις τιμές στα αυτοκίνητά της πέντε φορές μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου - μια κίνηση που αύξησε τις τριμηνιαίες πωλήσεις το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, αλλά συμπίεσε το κορυφαίο περιθώριο κέρδους της.

Η Tesla αναμένεται να παρουσιάσει μεικτό περιθώριο αυτοκινήτου 23,2% για το τρίμηνο, το χαμηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με 17 αναλυτές, από το ρεκόρ 32,9% ένα χρόνο νωρίτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο οικονομικός διευθυντής Zachary Kirkhorn υποσχέθηκε τον Ιανουάριο ότι η Tesla δεν θα πέσει κάτω από τα περιθώρια του 20% και μια μέση τιμή πώλησης 47.000 δολάρια για όλα τα μοντέλα. Οι αναλυτές, ωστόσο, προβλέπουν περαιτέρω περικοπές τιμών και νέα έντονη πίεση στο περιθώριο κέρδους.

Η εταιρεία πρόσφατα μείωσε τις τιμές σε Ευρώπη, Ισραήλ και Σιγκαπούρη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Tesla μείωσε την τιμή του βασικού της Model 3 κατά 11% σωρευτικά από την αρχή του έτους, με μείωση 20% στο Model Y.

H Tesla δέχτηκε πιέσεις καθώς ανταγωνιστές όπως η Ford ενίσχυσαν τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό, ακόμη και όταν οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες για ανησυχίες για ύφεση, ενώ στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παίζει να καλύψει τη διαφορά με την BYD.

Η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παράλληλα αντιμετώπισε προβλήματα στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, αφού οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τα σχέδια της εταιρείας να μειώσει τα μπόνους απόδοσης, τα οποία συνδέονται με την απόδοση του εργοστασίου, σύμφωνα με διαδικτυακές αναρτήσεις και εργαζόμενους.

elon musk
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Elon Musk, δήλωσε ότι η αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσιά της στο Όστιν, στο Τέξας και στο Βερολίνο θα βοηθούσε στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους λόγω οικονομιών κλίμακας.

Η Tesla είναι επίσης πιθανό να επωφεληθεί από τη βουτιά των τιμών του λιθίου φέτος, ειδικά στην Κίνα, όπου η πτώση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα έχει κάνει τα αποθέματα του μετάλλου να συσσωρεύονται.

Η Tesla στοχεύει σε παραδόσεις 1,8 εκατομμυρίων οχημάτων φέτος, αν και ο Musk είπε τον Ιανουάριο ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να παραδώσει 2 εκατομμύρια οχήματα εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν κερδίσει περίπου 50% φέτος ωστόσο πέρυσι έχασαν το 65% της αξίας τους!

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ