Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός θησαυρός της Ευρώπης -Πού βρίσκεται, γιατί αλλάζει τα δεδομένα

εξόρυξη πετρελαίου

Αποφασισμένη να αξιοποιήσει τις σπάνιες γαίες που βρίσκονται στα ύδατά της είναι η Νορβηγία, ώστε να επισπεύσει την ενεργειακή μετάβαση.

Με ψήφους 80 υπέρ και 20 κατά, το κοινοβούλιο της Νορβηγίας πρόσφατα ενέκρινε την πρόταση της κυβέρνησης για βαθεών υδάτων εξόρυξη σπάνιων γαιών σε ωκεάνια περιοχή της χώρας, μεταξύ του Σβάλμπαρντ και της νήσου Γιαν Μάγιεν στην περιοχή της Αρκτικής. Η συγκεκριμένη έκταση εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερη απ’ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα προχωρήσει στην εξαγωγή σπάνιων γαιών από τον βυθό της θάλασσας, σε μια προσπάθεια να «σπάσει» την κυριαρχία της Κίνας και της Ρωσίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον βυθό των υδάτων της Νορβηγίας φιλοξενούνται πετρώματα στο μέγεθος πατάτας τα οποία εμπεριέχουν μεταξύ αλλων κοβάλτιο, χαλκό, νικέλιο και μαγγάνιο που είναι κρίσιμα για την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

κοβάλτιο

Όπως αναφέρει το CNBC, η κυβέρνηση της Νορβηγίας υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να διευκολυνθεί η παγκόσμια μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα θα πρέπει να διερευνά τρόπους βιώσιμης συλλογής μετάλλων και ορυκτών που έχει στη διάθεσή της.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι οι πλήρεις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης βαθέων υδάτων είναι δύσκολο να προβλεφθούν, την ίδια ώρα που οι περιβαλλοντικές ομάδες, μέσω εκστρατειών, έχουν καταδικάσει την έγκριση μιας διαδικασίας που, όπως υποστηρίζουν, είναι «εξαιρετικά καταστροφική» και στέλνει ένα «τρομερό μήνυμα» στον υπόλοιπο κόσμο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα, είμαστε σχεδόν πλήρως εξαρτημένοι από τη Ρωσία και την Κίνα και πρέπει να διαφοροποιήσουμε την παγκόσμια παραγωγή της αλυσίδας εφοδιασμού ορυκτών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας, Terje Aasland, στο CNBC.

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

«Αναζητούμε την ευκαιρία για τα ορυκτά του βυθού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουμε μια πραγματικά αξιόπιστη παράδοση για το πώς χρησιμοποιούμε τους πόρους στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα. Το κάνουμε βιώσιμα και το κάνουμε βήμα - βήμα».

Όπως, επισης, έχει ξεκαθαρίσει η νορβηγική κυβέρνηση, προτού ξεκινήσει η γεώτρηση, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για άδειες που θα ψηφίζονται κατά περίπτωση στο κοινοβούλιο.

Ο Terje Aasland διευκρίνσε ότι οι πρώτες εμπορικές άδειες για την εξερεύνηση του βυθού θα μπορούσαν να εγκριθούν τον επόμενο χρόνο, αλλά οι άδειες εξόρυξης δύσκολα θα εκδοθούν πρίν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ