Μεγάλος Αδερφός στο αυτοκίνητο -Το σύστημα που γίνεται υποχρεωτικό το 2024

Augmented reality driving 1

Με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, ένα ακόμη σύστημα υποβοήθησης του οδηγού θα αποτελεί υποχρεωτικά μέρος του στάνταρ εξοπλισμού από την επόμενη χρονιά.

Η ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζει αυστηρά την πολιτικής της αναφορικά με την Οδική Ασφάλεια και την εξάλειψη των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων από τους δρόμους των κρατών μελών της τα επόμενα χρόνια.

Τα καινούργια αυτοκίνητα φέρουν ολοένα και περισσότερα και πιο προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης στον στάνταρ εξοπλισμό τους λόγω και των νόμων της ΕΕ για τη διάθεσή τους στις ευρωπαϊκές αγορές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την επόμενη χρονιά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, το σύστημα που πρέπει πλέον να τοποθετείται υποχρεωτικά σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στις αγορές της EE, αλλά και τα ελαφριά επαγγελματικά, είναι το σύστημα Σύστημα Ανγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Distraction and Drowsiness Recognition -DDR).

Το γνωστό σύστημα δημιουργήθηκε για να προειδοποιεί αυτόν που βρίσκεται στο τιμόνι ενός οχήματος ότι πρέπει τουλάχιστον να κάνει ένα διάλειμμα. Το σύστημα λειτουργεί «διαβάζοντας» τις γωνίες και την ταχύτητα που ένας οδηγός περιστρέφει το τιμόνι και όταν εντοπίσει «περίεργη» συμπεριφορά ειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικό ή δονήσεις στο τιμόνι αλλά και με ένδειξη στον πίνακα πληροφοριών.

Επόμενο που μπαίνει στον μακρύ πλέον κατάλογο των υποχρεωτικών συστημάτων υποβοήθησης οδηγού είναι το Προηγμένο Σύστημα Προειδοπήσης Απόσπασης Οδηγού (Advanced Driver Distraction Warning -ADDW).

Το ADDW βασίζεται σε γενικές γραμμές και λειτουργεί όπως και το DDR, ωστόσο χρησιμοποιεί και κάμερα για να ελέγχει την κίνηση του κεφαλιού του οδηγού σε συνδυασμό με το άνοιγμα των ματιών αλλά και το πού στρέφει ο οδηγός το βλέμμα του.

Το σύστημα θα λειτουργεί σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 20 χλμ./ώρα τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Έως και τα 50 χλμ./ώρα θα προειδοποιεί τον οδηγό αν αντιληφθεί ότι το βλέμμα του οδηγού έχει αποσπαστεί για περισσότερα από έξι (6) δευτερόλεπτα.Για ταχύτητες άνω των 50 χλμ./ώρα η προειδοποίηση θα έρχεται έπειτα από 3,5 δευτερόλεπτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν το σύστημα διαγνώσει απόσπαση προσοχής τότε προειδοποιεί τον οδηγό με ηχητικά, οπτικά αλλά και απτικά σήματα, αν χρειαστεί. Η τοποθέτηση του ADDW θα γίνει υποχρεωτική επίσης τον ερχόμενο Ιούλιο σε όλα τα καινούργια οχήματα που παίρνουν για πρώτη φορά έγκριση τύπου, ενώ δύο χρόνια αργότερα το 2026 θα αποτελεί μέρος του υποχρεωτικού στάνταρ εξοπλισμού ασφάλειας για όλα τα κανούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ