Το μεγάλο λάθος των οδηγών που προκαλεί μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας -Τι κάνουν

kinisi athina

Μια φαινομενικά «αθώα» συνήθεια πολλών οδηγών αποτελεί βασική αιτία που η Αθήνα «πνίγεται» από το κυκλοφοριακό χάος.

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα της στάθμευσης στους δρόμους της πρωτεύουσας, με τους οδηγούς να κάνουν ατελείωτους γύρους προκειμένου να βρουν λίγα διαθέσιμα μέτρα προκειμένου να αφήσουν το ΙΧ τους.

Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να… ψάξουν ψύλλους στα άχυρα, και ως εκ τούτου δεν θα διστάσουν να αφήσουν το όχημά τους σε σημεία όπου το παρκάρισμα απαγορεύεται.

διπλοπαρκάρισμα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλη έξαρση γνωρίζει το φαινόμενο του διπλοπαρκαρίσματος, με τους θιασώτες αυτής της πρακτικής να αδιαφορούν για το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσουν ένα νόμιμα σταθμευμένο όχημα να εξέλθει από τη θέση του.

Παράλληλα, δεν τους… καίγεται καρφί για το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο μειώνουν αισθητά την κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού, και κατά συνέπεια δημιουργούν κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το κυκλοφοριακό χάος, όπως είναι κατανοητό, δεν προκαλείται αποκλειστικά στην οδό που υπάρχουν διπλοπαρκαρισμένα οχήματα, αλλά και σε όλους τους άλλους δρόμους που οδηγούν σε αυτόν.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι ενίοτε τα διπλοπαρκαρισμένα ΙΧ, μπορούν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός ασθενοφόρου που προσπαθεί να μεταβεί στο σπίτι ενός συμπολίτη μας που χρήζει βοήθειας, ή ενός αστικού λεωφορείου που μεταφέρει δεκάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα υποστούν τεράστια ταλαιπωρία.

διπλοπαρκάρισμα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορά στο διπλοπαρκάρισμα γίνεται στην παράγραφο 3, Άρθρο 34 «Στάση και Στάθμευση» του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπου αναφέρεται ότι η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται «παράπλευρά άλλου οχήματος, σε στάση ή στάθμευση, εκτός αν άλλως ορίζεται με ειδική σήμανση. Κατ' εξαίρεση, τα δίτροχα ποδήλατα, μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες χωρίς καλάθι καθώς και τα Ε.Π.Η.Ο., μπορούν να σταθμεύουν το ένα παράπλευρά με το άλλο σε διπλή σειρά».

Η συγκεκριμένη παράβαση τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ και με αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας. Παράλληλα, αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των τριών 3 ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση από το ίδιο ή άλλο όργανο και μετά την πάροδο του δεύτερου τρίωρου γίνεται μεταφορά του οχήματος.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ένα διπλοπαρκαρισμένο ΙΧ εμπδίζει τη διέλευση οχημάτων τότε η απομάκρυνση του οχήματος από το σημείο γίνεται αμέσως -με το που διαπιστωθεί η παράβαση- με γερανό.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ