Με οριστικό λουκέτο απειλούνται τα πρατήρια φυσικού αερίου

Με οριστικό λουκέτο απειλούνται τα πρατήρια φυσικού αερίου 2022

Ένα σενάριο που θα χαρακτηριζόταν ως επιστημονικής φαντασίας πριν από ένα χρόνο δεν αποκλείεται να γίνει πραγματικότητα τους επόμενους μήνες στην Ιταλία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το εφιαλτικό ράλι που παρατηρείται στις τιμές των υγρών καυσίμων δεν αναμένεται να παρουσιάσει κάμψη τους επόμενους μήνες, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται όπως και οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία για την εισβολή της.

Φυσικά από τις αυξήσεις φωτιά των τελευταίων μηνών στις τιμές των καυσίμων δεν εξαιρείται ούτε το φυσικό αέριο με τον Assogasmetano, τον Εθνικό Σύνδεσμο Σταθμών Ανεφοδιασμού Φυσικού Αερίου της Ιταλίας να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου στη γείτονα χώρα, το οποίο και απειλείται πλέον σοβαρά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη μέση τιμή του φυσικού αερίου κίνησης στην Ιταλία να βρίσκεται τις προηγούμενες εβδομάδες στο 1,9 ευρώ και να έχει ξεπεράσει σε κάποιες περιοχές τα δύο ευρώ (!), οι πρατηριούχοι έχουν δει το κόστος για τους ίδιους να... οχταπλασιάζεται, κάτι φυσικά που περνά και στην τελική τιμή για τον καταναλωτή.

Με το κόστος του φυσικού αερίου κίνησης να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, η αγορά αυτοκινήτων που κινούνται με αυτό έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει αναφορικά με τις ταξινομήσεις νέων μοντέλων, ενώ σημαντικά μειωμένη παρουσιάζεται και η ζήτηση από τους κατόχους αυτοκινήτων που κινούνται με CNG. Έτσι η οικονομική ζημιά είναι πολλαπλάσια, τόσο για τους πρατηριούχους όσο και για τους αυτοκινητιστές που επένδυσαν αγοράζοντας και χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο που καίει φυσικό αέριο και είδαν αυτή την επένδυση να τους γυρνάει κυριολεκτικά μπούμερανγκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σχετική ανακοίνωση του Assogasmetano, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Flavio Merigo, ζητά από την ιταλική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση των τιμών με άμεση και αποφασιστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλιώς όλος ο σχετικός κλάδος στην Ιταλία απειλείται με αφανισμό, με την ανακοίνωση να αναφέρει ότι «…σύντομα θα βρεθεί εκτός αγοράς με ρίσκο να κλείσει».

Η συζήτηση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου κίνησης στην Ιταλία έπεσε στο κενό τις προηγούμενες εβδομάδες και το θέμα αναμένεται να ανοίξει ξανά το ερχόμενο φθινόπωρο. Να σημειωθεί τέλος ότι η τιμή ανά κιλό για το φυσικό αέριο κίνησης έχει συγκρατηθεί σε σαφώς πιο λογικά επίπεδα στην Ελλάδα και φτάνει στο 1,35 ευρώ.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ