Αυτά είναι τα φθηνότερα αυτοκίνητα με φυσικό αέριο που «καίνε» μόνο 5 ευρώ/100 χλμ.

Fiat Panda

Πολύ χαμηλό κόστος κίνησης και χρηστικότητα στην πόλη προσφέρουν τα δύο φθηνότερα αυτοκίνητα που μπορεί να αγοράσει κανείς στην Ελλάδα τα οποία έχουν ως κύριο καύσιμο το φυσικό αέριο.

Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν πάρει την ανιούσα τον τελευταίο καιρό ελέω της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το φυσικό αέριο κίνησης παραμένει το φθηνότερο καύσιμο.

Το φυσικό αέριο μπορεί και προσφέρει κόστος κίνησης χαμηλότερο κατά 60% σε σχέση με αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με βενζίνη και κατά 30% έναντι των μοντέλων με diesel κινητήρες. Όσον αφορά το κόστος του συγκεκριμένου καυσίμου, το κόστος του CNG διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 1,35 ευρώ ανά κιλό, τη στιγμή που η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και τοποθετείται στα 2,42 ευρώ ανά λίτρο, ενώ αντίστοιχα για το πετρέλαιο κίνησης η τιμή φτάνει στα 2,113 ευρώ το λίτρο- τιμές 20ης Ιουνίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις τιμές να έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα η λύση που προσφέρουν τα μοντέλα που κινούνται με φυσικό αέριο φαντάζει πιο δελεαστική από ποτέ, ειδικά για τους οδηγούς κινούνται καθημερινά στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και ψάχνουν και ένα ανάλογα μικρό σε διαστάσεις και προσιτό αυτοκίνητο που θα τους εξυπηρετήσει στις ανάγκες τους. Καθημερινοί πρωταγωνιστές της πόλης, οι οποίοι προσφέρουν και μια ανάσα στο πορτοφόλι του οδηγού είναι τα Fiat Panda CNG και Volkwagen eco up!

Fiat Panda 0,9 TwinAir CNG

Το Panda CNG δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς αποτελεί εδώ και χρόνια που μπορεί να μειώσει σημαντικά το καθημερινό κόστος κίνησης. Ο εν σειρά δικύλινδρος κινητήρας του Panda φέρει υπερσυμπιεστή εξάτμισης και από 875 κ.εκ. αποδίδει 70 ίππους και 135 Nm ροπής, με τα τελευταία να κάνουν την εμφάνιση τους στις 2.500 σ.α.λ. Με αυτό το μοτέρ το αυτοκίνητο πόλης της ιταλικής εταιρείας χρειάζεται 14,1 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από στάση έως και τα 100 χλμ./ώρα ενώ η τελική του φτάνει στα 162 χλμ./ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με τη μέση εργοστασιακή κατανάλωση φυσικού αερίου, το Panda χρειάζεται 3,7 κιλά στα 100 χιλιόμετρα με το κόστος για το οδηγό, για αυτή την απόσταση να είναι 4,995 ευρώ, τη στιγμή που οι εκπομπές CO2 βρίσκονται στα 110 γρ./χλμ. και έτσι το Panda εξαιρείται από την καταβολή τελών κυκλοφορίας.

Η τιμή του Fiat Panda CNG ξεκινά από τα 17.100 ευρώ, χωρίς σε αυτή να υπολογίζεται η μείωση των 700 ευρώ από την προωθητική ενέργεια της ελληνικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ.

Volkswagen eco up!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα αυτοκίνητα πόλης που κινούνται με φυσικό αέριο η Volkswagen έχει τον δικό της οικονομικό εκπρόσωπο το γνωστό eco up! Για την κίνηση του eco up! φροντίζει ο ατμοσφαιρικός τρικύλινδρος 1000άρης κινητήρας της γερμανικής εταιρείας ο οποίος αποδίδει 68 ίππους και 90 Nm ροπής. Με αυτό το μοτέρ το αυτοκίνητο πόλης των Γερμανών χρειάζεται 17,6 δευτερόλεπτα για να επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα με την τελική του να φτάνει στα 165 χλμ./ώρα.

Παράλληλα και σύμφωνα με το πρότυπο WLTP, η κατανάλωση περιορίζεται στα 3,8 κιλά/100 χλμ., κάτι που μεταφράζεται σε κόστος μόλις 5,13 ευρώ/100 χλμ, ενώ ιδιαίτερα χαμηλές είναι και οι εκπομπές CO2 που φτάνουν στα 104 γρ./χλμ. και «γλιτώνουν» το eco up! από τα τέλη κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χρηστικότητα αλλά και η εξαιρετική ευελιξία του μοντέλου πόλης των Γερμανών προκύπτει από τις μαζεμένες διαστάσεις με το μήκος να μην ξεπερνά τα 3.600 χλστ., με την καμπίνα του να προσφέρει επαρκείς χώρους στο αστικό περιβάλλον για τέσσερα άτομα και το χώρο αποσκευών να φτάνει στα 213 λίτρα. Η τιμή του eco up! ξεκινά από τα 16.900 ευρώ με τον εξοπλισμό του να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητε ανέσεις για την «μάχη» με την καθημερινότητα.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ