Με αυτό το κόλπο θα δροσίσεις το αυτοκίνητό σου μέσα σε 1 λεπτό

Air condition 1

Τα αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, αυτόματο ή μη, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι πως να το χρησιμοποιούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Την σημερινή εποχή δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα αυτοκίνητο χωρίς κλιματισμό, ενώ ακόμα και στην αγορά μεταχειρισμένου να κοιτάξετε, θα δυσκολευτείτε να βρείτε ένα αυτοκίνητο χωρίς αυτό το εξοπλιστικό χαρακτηριστικό. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σύστημα κλιματισμού ακατάλληλα ή αναποτελεσματικά.

Επιπλέον, αρκετοί θεωρούν ότι από την στιγμή που το αυτοκίνητο έχει κλιματιστικό, σε ελάχιστο χρόνο θα είναι άνετοι και δροσεροί. Δεν είναι όμως τόσο απλό, καθώς και το καλύτερο αυτοκίνητο του κόσμου να έχεις με το τέλειο σύστημα κλιματισμού, δεν μπορεί να «παγώσει» μια ζεστή καμπίνα σε μερικά δευτερόλεπτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Air condition 2

Πως όμως πρέπει να χρησιμοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού για την ταχύτερη ψύξη της καμπίνας ενός αυτοκινήτου που είναι σταθμευμένο στον ήλιο; Για αρχή θα πρέπει να θυμάστε ότι το καλοκαίρι, η θερμοκρασία της καμπίνας θα ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου και ανάλογα το χρώμα μπορεί και τους 60 βαθμούς.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να «κρυώσετε» τον θάλαμο των επιβατών είναι να ανοίξετε όλες τις πόρτες ή τουλάχιστον τα παράθυρα σε περίπτωση που δεν μπορείτε να ανοίξετε τις πρώτες. Η κίνηση αυτή θα μειώσει γρήγορα την θερμοκρασία της καμπίνας και θα κάνει πιο εύκολη την δουλειά του συστήματος κλιματισμού.

Στη συνέχεια θα πρέπει να ρυθμίσετε σωστά το σύστημα κλιματισμού. Ρυθμίζουμε τους αεραγωγούς να μην «κοιτάνε» πάνω μας, αλλά προς την οροφή και τα κλειστά παράθυρα. Ο κρύος αέρας του συστήματος κλιματισμού είναι πιο βαρύς και σιγά σιγά θα πέσει και θα ψύξει ομοιόμορφα την καμπίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Air condition 3

Στην αρχή δεν πρέπει να ενεργοποιήσουμε το σύστημα κλιματισμού με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μιας και δεν κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, ενώ δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να διατηρήσετε για μερικά λεπτά ανοιχτά τα παράθυρα για ταχύτερη πτώση της θερμοκρασίας. Σε περίπτωση δε που δεν κάνετε μεγάλη διαδρομή, είναι προτιμότερο να ανοίξετε τα παράθυρα, παρά το σύστημα κλιματισμού.

Μόλις νοιώσετε πιο άνετα μπορείτε να κλείσετε τα παράθυρα και να αφήσετε το σύστημα κλιματισμού να κάνει την δουλειά του. Προσέχετε όμως τις υπερβολές με την θερμοκρασία του, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός νοιώθει ιδανικά σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Air condition 4
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική θερμοκρασία στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου πρέπει να είναι 22 βαθμοί Κελσίου, με ανοχή συν ή πλην 2 βαθμούς. Σε αυτές τις συνθήκες ο οδηγός συγκεντρώνεται καλύτερα μιας και νιώθει άνετα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες λειτουργίας του συστήματος κλιματισμού, γύρω από τους 18 βαθμούς Κελσίου, υπάρχει κίνδυνος κρυολογήματος. Σε αντίθετη περίπτωση, με αυξημένη θερμοκρασία λειτουργίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κουραστεί πιο γρήγορα ο οδηγός και να υπάρξει απώλεια συγκέντρωσης, θέτοντας θέμα ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ