«Μαύρη» πρόβλεψη: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων

τέλη κυκλοφορίας κίνηση σε δρόμο

Οι πληθωριστικές πιέσεις και το αυξανόμενο κόστος των ανταλλακτικών θα εκτινάξουν τις τιμές των ασφάλιστρων των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρώπης αφήνει νέα έκθεση της Insurance Europe (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ασφαλίσεων και Αντασφάλισης).

H έκθεση αποκαλύπτει τις αυξημένες πιέσεις που δέχονται οι ασφαλιστικές για ανατιμήσεις, λόγω του αυξημένου όγκου κυκλοφορίας των οχημάτων, μετά την επιστροφή της κινητικότητας στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας, η άρση των lockdowns εντός του 2021 έφερε αύξηση της κυκλοφορίας στους ευρωπαϊκούς δρόμους συγκριτικά με το 2020. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αυξηθούν τα τροχαία ατυχήματα και κατά συνέπεια οι αιτήσεις για αποζημιώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται, δε, ότι η συχνότητα αποζημιώσεων εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη συγκριτικά με το 2019 (προ πανδημίας), αλλά το κόστος διευθέτησης αποζημιώσεων έχει πάρει την ανιούσα, λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης της τιμής των ανταλλακτικών.

Δείτε την έκθεση της Insurance Europe εδώ.

Επί παραδείγματι, στην Ιταλία, το μέσος κόστος απαιτήσεων αστικής ευθύνης, το 2021, έφτασε τις 4.800 ευρώ, όταν το 2019 ανερχόταν σε 4.560 ευρώ. Συγκριτικά, μάλιστα, με το 2020, η συχνότητα απαιτήσεων αστικής ευθύνης, το 2021, γνώρισε αύξηση 18 ποσοστιαίων μονάδων.

αυξήσεις ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Στη Γαλλία, οι συνολικές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν έφτασαν στα προ-πανδημικά επίπεδα (2019), γνωρίζοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 18,1%, την ίδια ώρα που οι αξιώσεις για σωματικές βλάβες εκτοξεύτηκαν κατά 24,7%.

Στη γειτονική Τουρκία, το σύνολο των αξιώσεων το 2021 ήταν αυξημένο κατά 16,2% συγκριτικά με το 2020, την ίδια ώρα που στην Ισπανία σημειώθηκε άνοδος 7,6 ποσοστιαίων μονάδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά τη Σουηδία, το υψηλότερο κόστος των αποζημιώσεων αποδίδεται - μεταξύ άλλων - στην ολοένα αυξανόμενη χρήση υβριδικών αυτοκινήτων, που κατά κανόνα έχουν ακριβότερα ανταλλακτικά, συγκριτικά με τα συμβατικά.

αυξήσεις ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Στην έκθεση της Insurance Europe συνέβαλε και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (EAEE), με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση των συνολικών ασφαλίστρων στο αυτοκίνητο κατά 0,4%, με την υποχρεωτική ασφάλιση (ευθύνη έναντι τρίτων) να υποχωρεί κατά 0,9% και τις λοιπές ευθύνες να αυξάνονται κατά 4,7%.

Στελέχη από τον ευρωπαϊκό κλάδο ασφάλισης προβλέπουν ότι, φέτος, οι ασφαλιστές στον τομέα του αυτοκινήτου θα καταγράψουν σημαντικές ζημιές, εξαιτίας του υποκείμενου πληθωρισμού, αλλά και της πτώσης των ασφαλίστρων. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλίστρων των καταναλωτών κατά 18% το 2023, δεδομένου ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνουν το κόστος αποζημίωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ