Πού πηγαίνει το ματωμένο πετρέλαιο της Ρωσίας -Ο βρώμικος ρόλος της Τουρκίας

Ρωσικό πετρέλαιο

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αναγκάζει τους Ρώσους να αναζητήσουν νέες αγορές για να διοχετεύσουν τον «μαύρο χρυσό» και να στηρίξουν την οικονομία τους, βρίσκοντας στην κυβέρνηση του Νταγίπ Ερντογάν πολύτιμους συμμάχους.

Τις πρώτες αρρυθμίες μετά και το εμπάργκο του δυτικού κόσμου στο ρωσικό πετρέλαιο, παρουσιάζει η παραγωγή του «μαύρου χρυσού» στη Ρωσία.Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μειώσουν την παραγωγή αργού πετρελαίου τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, εμμένοντας στην απόφασή τους να μην αποδεχθούν το πλαφόν στη τιμή που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την G7.

Η κίνηση αυτή έχει διπλή σημασία καθώς αποτυπώνει τη δυσκολία των Ρώσων να διαθέσουν το σύνολο της παραγωγής τους στη διεθνή αγορά αλλά και την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την τιμή διάθεσης του πετρελαίου στα επίπεδα που εκείνοι επιθυμούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρωσικό πετρέλαιο

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι Ρώσοι είναι αναγκασμένοι να πωλούν το πετρέλαιο το οποίο παράγουν με σημαντικές εκπτώσεις που φτάνουν έως και τα 25 δολάρια ανά βαρέλι, η περαιτέρω μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 5% από τη ρωσική πλευρά φιλοδοξεί να σταθεροποιήσει -αν όχι να αυξήσει- την τιμή του μαύρου χρυσού.Παρόμοια άλλωστε είναι και η πολιτική που ακολουθεί και ο OPEC+, στον οποίο ανήκει η Ρωσία, περιορίζοντας την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου ως απάντηση στις πιέσεις που δέχεται η τιμή του στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, που οι Ρώσοι αναζητούν νέους «πελάτες» για τα ορυκτά καύσιμα τα οποία παράγουν στηρίζοντας την οικονομία και τη στρατιωτική εκστρατεία τους στην Ουκρανία, χώρες όπως η Τουρκία και η Νότια Αφρική δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή γι’ αυτούς συγκυρία, αποκτώντας πρόσβαση σε φθηνό πετρέλαιου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρωσικό πετρέλαιο

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, οι εξαγωγές diesel της Ρωσίας προς την Τουρκία και τη Νότια Αφρική παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 154% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020-2021.

Όπως και να έχει, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα φτάσει ξανά στο επίπεδο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι -σήμερα διαπραγματεύεται στα 85,6- μεταθέτοντας παρ’ όλα αυτά τη στιγμή αυτή από τον Μάρτιο στον Δεκέμβριο του 2023.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ