Μάστιγα τα γυρισμένα χιλιόμετρα στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Metaxeirismena autokinita

Ανεξέλεγκτες είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο των γυρισμένων χιλιομέτρων, το οποίο αποτελεί τη μεγάλη πληγή του κλάδου των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Καλά κρατεί η μάστιγα των γυρισμένων χιλιομέτρων, με θύματα δεκάδες χιλιάδες οδηγούς, οι οποίοι πέφτουν στην παγίδα του να αποκτούν αυτοκίνητο το οποίο είναι περισσότερο ταλαιπωρημένο απ’ ό,τι δείχνει ο χιλιομετρητής του.

Η παραποίηση των διανυθέντων χιλιομέτρων αποτελεί έναν δυσεπίλυτο γρίφο με παγκόσμιες διαστάσεις. Μεγάλη έξαρση γνωρίζει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναρίθμητοι επιτήδειοι παραπλανούν πολλούς ανυποψίαστους οδηγούς, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Αποκαλυπτική είναι μία έρευνα που διενεργήθηκε το 2019 από τη βρετανική ιστοσελίδα εξακρίβωσης του ιστορικού των αυτοκινήτων «Rapid Car Check» φέρνοντας στο φως περίπου 2,5 εκατ. αυτοκίνητα με αλλοιωμένα χιλιόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, όταν η εταιρεία έβαλε στο «μικροσκόπιο» της 7 εκατ. αυτοκίνητα, διαπίστωσε ότι τα 443.061, δηλαδή το 6,2%, είχε παραποιημένα χιλιόμετρα. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων στους βρετανικούς δρόμους ήταν 38,9 εκατ., εκτιμήθηκε ότι στα 2.458.480 υπήρξε ασυμφωνία μεταξύ των εικονιζόμενων χιλιομέτρων και των διανυθέντων.

γυρισμένα χιλιόμετρα μάστιγα

Τα βασικά αίτια της μάστιγας

Ένας από τους λόγους που το φαινόμενο έχει πάρει αλόγιστες διαστάσεις είναι το γεγονός ότι αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς ο αριθμός των αυτοκινήτων που ενσωματώνουν ψηφιακό χιλιομετρητή.

Το εν λόγω γεγονός έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την εξέλιξη «έξυπνων» ηλεκτρονικών συσκευών που διατίθενται σε αφθονία στο διαδίκτυο και μπορούν να παραποιήσουν μέσα σε λίγα λεπτά τα εικονιζόμενα χιλιόμετρα.

γυρισμένα χιλιόμετρα μάστιγα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα hi-tech συστήματα έχουν «ανοίξει» την όρεξη των επιτήδειων εμπόρων, οι οποίοι βάζουν πωλητήριο σε αυτοκίνητα με εκατοντάδες χιλιόμετρα, παρουσιάζοντάς τα ως… κελεπούρια. Πρόκειται μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα πρακτική, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» του κλάδου των μεταχειρισμένων.

Ένας ακόμη λόγος έχει να κάνει με τη διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία των προγραμμάτων μακροχρόνιας μίσθωσης των αυτοκινήτων. Ειδικότερα, σε πολλά συμβόλαια υπάρχουν όροι καταβολής επιπλέον ποσού σε περίπτωση που ο μισθωτής υπερβεί το συμφωνηθέν όριο διανυθέντων χιλιομέτρων. Η οικονομική επιβάρυνση, μάλιστα, μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 30 λίρες (34,5 ευρώ) για κάθε επιπλέον χιλιόμετρο.

Όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών από τις μεγάλες απάτες που στήνονται με τα μεταχειρισμένα με αλλοιωμένα χιλιόμετρα, πρέπει να δίνεται έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση του αυτοκινήτου, στην κατάσταση του εσωτερικού, αλλά και γίνεται διασταύρωση των χιλιομέτρων που αναγράφονται στο οδόμετρο μέσω του αριθμού πλαισίου του αυτοκινήτου και της αντιπροσωπείας. - Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ