Χιλιάδες τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στην Ελλάδα -Πώς θα προστατευτείτε

τέλη κυκλοφορίας

Σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, προκαλώντας «πονοκεφάλο» στις ελεγκτικές αρχές. Τι πρέπει να κάνετε αν τρακάρετε με ένα τέτοιο όχημα;

Διαστάσεις μάστιγας έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο κυκλοφορίας πολλών αυτοκινήτων στους δρόμους της χώρας δίχως να είναι ασφαλισμένα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου για το σύνολο του 2022 δείχνουν ότι δηλώθηκαν 1.470 ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα, αυξημένες κατά 16,22% συγκριτικά με το 2021 όταν οι δηλωμένες ζημιές ήταν 1.264.

Η αύξηση των ζημιών από ανασφάλιστα οχήματα καταδεικνύει ότι το πρόβλημα συνεχώς εντείνεται και ως εκ τούτου απαιτείται η λήψη των απαραίτητων μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πρόβλημα που σχετίζεται με τα ανασφάλιστα οχήματα είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσίλης, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα γίνει ανασχεδιασμός του συστήματος μαζικών ελέγχων.

Σήμερα η ΑΑΔΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμα ύψους 200-250 ευρώ σε κάθε ανασφάλιστο όχημα, αλλά αδυνατεί να εισπράξει τα χρήματα από παραβάτες. Αυτό αναμένεται να αλλάξει με νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας τα πρόστιμα που δεν καταβάλλονται θα εντάσσονται στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς Εφορία.

Σημειωτέον, επίσης, ότι μέσα στο 2022 το Επικουρικό Κεφάλαιο κατέβαλε συνολικά 15.004.092 ευρώ για αποζημιώσεις από ανασφάλιστα αυτοκίνητα, όταν το 2021 κατέβαλε 18.735.590 ευρώ.

αυτοκίνητα στους δρόμους της Αθήνας

Τρακάρισμα με ανασφάλιστο όχημα: Πώς θα προστατευτείτε

Η πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών έχουν στις βασικές τους καλύψεις την «κάλυψη από ανασφάλιστο όχημα». Σε περίπτωση, λοιπόν, που βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να τρακάρουμε με κάποιο ανασφάλιστο όχημα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη διαδικασία για να μπορέσουμε να αποζημιωθούμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καλέσουμε την αστυνομία για να έρθει το περιπολικό και να καταγράψει το γεγονός. Το χαρτί της αστυνομίας είναι το σημαντικότερο έγγραφο που θα μας ζητηθεί όταν απαιτήσουμε αποζημίωση από την ασφαλιστική μας εταιρεία.

Αμέσως μετά καλούμε την φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής μας εταιρείας. Ο άνθρωπος που θα έρθει άμεσα στον τόπο του ατυχήματος θα μας κατευθύνει για όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, θα φωτογραφίσει τα οχήματα και τον τόπο του συμβάντος και θα πάρει δήλωση από εμάς για το πώς έγινε το τρακάρισμα. Με τον τρόπο αυτό γνωστοποιούμε στην ασφαλιστική μας εταιρεία την δίκη μας εκδοχή για το πώς έγινε το τρακάρισμα αλλά και την απαίτηση μας για αποζημίωση αφού πρώτα αποδειχθεί και ότι το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο και ότι έφταιγε στο τρακάρισμα.

Όσο περιμένουμε να έρθει η αστυνομία και η φροντίδα ατυχήματος της ασφαλιστικής μας, καλό είναι να τραβήξουμε και δικές μας φωτογραφίες από το συμβάν, τόσο τα εμπλεκόμενα οχήματα όσο και την οδό και το γύρω περιβάλλον.

Μετά θα πρέπει να τηλεφωνήσουμε στον ασφαλιστή μας, να του πούμε τα βήματα που έχουμε ακολουθήσει (τηλεφώνημα σε αστυνομία και φροντίδα ατυχήματος, φωτογραφίες), και να μας καθοδηγήσει σωστά για τις επόμενες κινήσεις μας. Πέρα από την συνεχή επαφή θα έχετε μαζί του, μπορεί να έρθει και ο ίδιος στον τόπο του ατυχήματος για να προασπίσει καλύτερα τα δικά μας συμφέροντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα παραπάνω θα μας βοηθήσουν στο να αποζημειωθούμε, αρκεί βέβαια να αναλάβει και την υπαιτιότητα ο ανασφάλιστος οδηγός. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας το έντυπο της Φιλικής Δήλωσης, το οποίο συμπληρώνουν και οι δύο πλευρές τη στιγμή του ατυχήματος, ή μία Υπεύθυνη Δήλωση ώστε ο ανασφάλιστος να γράψει και να υπογράψει την υπαιτιότητα του. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποζημιωθούμε μέσω της κάλυψης από ανασφάλιστο αυτοκίνητο.

Σε αντίθετη περίπτωση, την κάλυψη ζημιών από ανασφάλιστο όχημα την αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών, που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου εποπτευόμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως οι ασφαλιστικές, έτσι και το Επικουρικό Κεφάλαιο μόλις μας αποζημιώσει, στρέφεται νομικά προς στον υπαίτιο/ανασφάλιστο για να επανεισπράξει το ποσό που κατέβαλε. Δυστυχώς, όμως, η διαδικασία αποζημίωσης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια ή και πολύ περισσότερο, αν η υπόθεση πάει δικαστικά.

Τέλος, σε περίπτωση θανάτου ή σωματικών βλαβών, η αποζημίωση γίνεται μόνο από το Επικουρικό Κεφάλαιο και συνήθως οι σχετικές διαδικασίες αποζημίωσης διαρκούν πολλούς μήνες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ