Ποια μάρκα από την Κίνα κατασκευάζει τον ανταγωνιστή του Tesla Model Y

χπενγ

Το SUV του Elon Musk παραμένει το κορυφαίο σε πωλήσεις ηλεκτρικό όχημα σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς και το δεύτερο πιο δημοφιλές στην Κίνα.

Η Xpeng δήλωσε ότι η Κίνα σύντομα θα κατασκευάσει ένα «εκπληκτικό» ηλεκτρικό όχημα που θα ξεπεράσει το best-seller Model Y της Tesla, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία που υποστηρίζεται από την Volkswagen επιδιώκει να ανταγωνιστεί τον Elon Musk στην Ευρώπη.

Η Tesla έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την BYD και άλλους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Model Y, παραμένει το κορυφαίο σε πωλήσεις ηλεκτρικό όχημα σε πολλά μέρη του κόσμου, καθώς και το δεύτερο πιο δημοφιλές στην Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ από το να ξεπεράσουμε το Model Y», δήλωσε ο συνιδρυτής της Xpeng, He Xiaopeng, σε μια εκδήλωση παρουσίασης οχήματος στο Μόναχο, σηματοδοτώντας ότι ένα ανταγωνιστικό μοντέλο θα μπορούσε να προέλθει από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες. «Πιστεύω πραγματικά σε αυτό».

Η Xpeng είναι μια από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα που επικεντρώνονται περισσότερο στην τεχνολογία, με τολμηρές φιλοδοξίες να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η BMW και η Mercedes-Benz στην κατηγορία των premium αυτοκινήτων της Ευρώπης με το προηγμένο λογισμικό και την αυτόνομη τεχνολογία της.

Παρά τον πολλαπλασιασμό των ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, κανένα μεμονωμένο ηλεκτρικό μοντέλο δεν έχει διαταράξει την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο Musk με το Model Y.

Η Xpeng παρουσίασε πρόσφατα το πιο προσιτό ηλεκτρικό SUV της, το L03, το οποίο έχει τιμή εκκίνησης 35.600 ευρώ και είναι το πρώτο μοντέλο που θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα στην Κίνα και την Ευρώπη. Είναι άμεσος ανταγωνιστής του Model Y της Tesla, το οποίο ξεκινά από 39.990 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το L03 έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα μοντέλο blockbuster όσον αφορά την αύξηση των πωλήσεων και σίγουρα ένα από τα κορυφαία μοντέλα του Model Y, αλλά όχι το «φονικό όπλο»», δήλωσε ο Lei Xing, ιδρυτής της κινεζικής συμβουλευτικής AutoXing.

Εκτός από τα ηλεκτρικά της οχήματα και τα μοντέλα με εκτεταμένη αυτονομία, όπως το L03, η Xpeng επιδιώκει να ξεχωρίσει από άλλους Κινέζους ανταγωνιστές και νεοσύστατες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων με ιπτάμενα αυτοκίνητα και τα «πιο ανθρωποειδή» ρομπότ, τα οποία σχεδιάζει να φέρει στην Ευρώπη στο μέλλον.

Οι μη ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Toyota και Hyundai, ιστορικά δυσκολεύονταν να εισέλθουν στην premium κατηγορία της περιοχής, η οποία κυριαρχείται από γερμανικές μάρκες. Ωστόσο, ο Hakan Samuelsson, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Cars, ιδιοκτησίας της Geely, προειδοποίησε ότι θα ήταν επικίνδυνο να υποθέσουμε ότι η premium κατηγορία είναι «ασφαλής» από τους Κινέζους ανταγωνιστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιθανότατα θα έχουν πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά από τα οποία θα εντυπωσιαστούν ορισμένοι πελάτες υψηλής ποιότητας. Τα έχουμε κατατάξει στην ίδια κατηγορία με τις BMW, Mercedes-Benz και Audi. Για εμάς, η Xpeng πιθανότατα ανήκει και σε αυτήν την ομάδα» δήλωσε ο Samuelsson στους FT.

Η Xpeng βρίσκεται σε συνομιλίες με την VW και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για να εξασφαλίσει τη δεύτερη μονάδα παραγωγής της στην Ευρώπη. «Κυρίως νομίζω ότι θα είναι... κάποιο μέρος της Γερμανίας», είπε ο CEO της Volvo.

Ο όμιλος σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το λογισμικό δεύτερης γενιάς Vision-Language-Action (VLA) στην Ευρώπη από το 2027, εν αναμονή της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές, το οποίο θα ανταγωνίζεται άμεσα το σύστημα Full Self-Driving (FSD) της Tesla.

Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Turing που έχει σχεδιάσει η ίδια η VW χρησιμοποιούνται επίσης στα νέα μοντέλα της VW στην Κίνα. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει επίσης να παραχωρήσει άδεια χρήσης του λογισμικού έξυπνης οδήγησης και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Tesla επιδιώκει να επεκτείνει την κανονιστική έγκριση του μερικώς αυτόνομου λογισμικού FSD στην Ευρώπη, αφού κέρδισε την πρώτη της έγκριση στην Ολλανδία τον Απρίλιο, αλλά η κανονιστική διαδικασία ήταν πιο αργή στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

Αναλυτές δήλωσαν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα τεχνολογικό χάσμα μεταξύ του FSD της Tesla και του VLA της Xpeng, αλλά ο επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης του κινεζικού ομίλου, Xianming Liu, αντέτεινε ότι ήταν «πολύ δύσκολο να πούμε ποιος είναι καλύτερος ή ποιος χειρότερος. Η αυτόνομη οδήγηση είναι πολύ εύκολο να αγαπηθεί. Όταν τα παιδιά μου μεγαλώσουν, δεν νομίζω ότι θα χρειάζονται πλέον άδεια οδήγησης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ