Λίθιο: Ο παράδεισος και η κόλαση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Μπαταρίες Λιθίου

Μετά το πρόβλημα με τα microchips, η εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται μπροστά σε ένα ακόμη εμπόδιο: την αύξηση της τιμής του λιθίου για την κατασκευή των μπαταριών τους.

Ο Elon Musk, ισχυρός άνδρας της Tesla, πρόσφατα εξέφρασε -στο twitter, όπως συνηθίζει- την ανησυχία του για την έλλειψη πλαφόν τιμής στο λίθιο. Ο Αμερικανός έχει ήδη δηλώσει ότι η Tesla επενδύει στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στην έρευνα και την εξόρυξη λιθίου, όπως κάνουν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά αυτό είναι ένα μακροχρόνιο πλάνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αύξηση της τιμής του λιθίου, κυρίως από την Κίνα που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές, δυσχαιρένει ακόμη περισσότερο το στόχο των κατασκευαστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους και να τα κάνουν προσιτά για ευρύτερο αγοραστικό κοινό.

Η αιτία της αύξησης της τιμής του λιθίου έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση, υποστηρίζει ο Musk. «Το πρόβλημα δεν είναι η σπανιότητα του λιθίου, μιας και μπορεί να το βρει κανείς σχεδόν παντού στον κόσμο, αλλά η υψηλή του τιμή», έγραψε ο Αμερικανός.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο από την πολύ αργή διαδικασία εξόρυξης και επεξεργασίας του υλικού. Σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη ζήτησή του, οι διαθέσιμες ποσότητες λιθίου δεν επαρκούν και αυτό οδηγεί στην άνοδο της τιμής του.

Ορυχείο εξόρυξης λιθίου στην Κίνα
Ορυχείο εξόρυξης λιθίου στην Κίνα

Πριν από περίπου 2 χρόνια, ένας τόνος λιθίου πωλούνταν από τις κινεζικές εταιρείες εξόρυξης έναντι 7.000 δολαρίων (6.475 ευρώ). Σήμερα η τιμή έχει αυξηθεί δραματικά, και προσεγγίζει τις 80.000 δολάρια (74.000 ευρώ). Σε αυτά τα δύο χρόνια η παρουσίαση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν εξίσου ραγδαία, οπότε οι δύο αυτές συνισταμένες οδηγούν σε ένα απελπιστικό αποτέλεσμα για το σύνολο, σχεδόν, των κατασκευαστών που διαθέτουν ήδη ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί παραδοσιακοί κατασκευαστές της Δύσης είτε κατασκευάζουν εργοστάσια στην Κίνα, είτε σπεύδουν να συνάψουν συμφωνίες με κινεζικές εταιρείες ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απολαμβάνουν, ως εταιρείες που βασίζονται στην Κίνα, συγκεκριμένα πλεονεκτήματα προμήθειας.

Γαλαρία εξόρυξης λιθίου σε ορυχείο της Τσεχίας
Γαλαρία εξόρυξης λιθίου σε ορυχείο της Τσεχίας

Βεβαίως, υπάρχει και ο δρόμος της Tesla: η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην εξόρυξη λιθίου. Ο Musk έχει ήδη ξεκινήσει την επένδυση στην έρημο της Νεβάδας, και μάλιστα πατεντάροντας μια πρωτοποριακή μέθοδο εξόρυξης που αποσκοπεί στη μείωση του κόστους παραγωγής κατά 33 τοις εκατό.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ