Λιώνει η άσφαλτος στην Ευρώπη -Νερό, άμμος και αλάτι στη μάχη με τον καύσωνα (Video)

Δρόμοι λιώνουν

Το πρωτοφανές κύμα καύσωνα το οποίο σαρώνει την κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη προκαλεί πολλά προβλήματα, καταστρέφοντας μεταξύ άλλων και υποδομές όπως το οδικό δίκτυο της Ολλανδίας και της Μ. Βρετανίας.

Σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ολλανδίας και της Μ. Βρετανίας έχει προκαλέσει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα το οποίο σαρώνει το μεγαλύτερο τμήμα της γηραιάς ηπείρου.

Μπορεί οι Βρετανοί να έσπευσαν να σώσουν μία από τις παλαιότερες γέφυρες του Λονδίνου καλύπτοντας τμήματά της με… αλουμινόχαρτο, ωστόσο, θα χρειαστεί να προσπαθήσουν και μάλιστα σκληρά ώστε να βρουν λύση για την άσφαλτο η οποία λιώνει κάτω από τα πόδια τους εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι βρετανικές αρχές έχουν ήδη εκδώσει προειδοποίηση ότι είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να κλείσουν τμήματα του οδικού δικτύου και να σημειωθούν καθυστερήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς.

Μάλιστα στη Μ. Βρετανία έχουν ήδη επιστρατευθεί και οι περίφημες «αλατιέρες», οι οποίες είναι έτοιμες να απλώσουν ένα μικρό στρώμα άμμου στην άσφαλτο ώστε να περιορίσουν τη διάβρωσή τους από την υψηλή θερμοκρασία.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε δρόμους της Ολλανδίας, με τις τοπικές αρχές να επιλέγουν τη λύση του αλατιού ώστε να μειώσουν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της ασφάλτου και να αποτρέψουν την παραμόρφωσή τους, καθώς μεταξύ των ιδιοτήτων του αλατιού είναι και εκείνο της συγκράτησης της υγρασίας από την ατμόσφαιρα.

Δρόμοι λιώνουν

Το συγκεκριμένο πρόβλημα βέβαια δεν σχετίζεται μόνο με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, αλλά κυρίως με τη σύσταση της ασφάλτου, η οποία την καθιστά εξαιρετικά ευάλωτη στο συγκεκριμένο καιρικό φαινόμενο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό ουσιαστικά απαντά και στο ερώτημα γιατί δεν παρουσιάζεται το ίδιο ακριβώς φαινόμενο στις νοτιότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου στις οποία κατά κανόνα σημειώνονται υψηλότερες θερμοκρασίες.

Το φαινόμενο της ασφάλτου που «λιώνει» δημιουργεί δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι το προφανές, καθώς στην περίπτωση που το ανώτερο στρώμα της ασφάλτου ρευστοποιηθεί αλλάζει μορφή δημιουργώντας μη αναστρέψιμες ανωμαλίες.

Το δεύτερο πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι στην περίπτωση που η άσφαλτος αρχίσει να χάνει τις ιδιότητές της, περιορίζει αν δεν ελαχιστοποιεί την πρόσφυση την οποία εξασφαλίζει στα οχήματα στα οποία κινούνται σε αυτήν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ενεργητική ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ