Renault Twingo

Κομισιόν: Εγκρίθηκαν το ελληνικό Κοινωνικό Leasing και άλλες 3 επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

υποχρεωτική απόσυρση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Ελληνικό Εθνικό Εχέδιο για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα ύψους 5,3 δισ. ευρώ.

Όχι ένα, όχι δύο αλλά τέσσερα προγράμματα για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αμαξιδίων αλλά και van έρχονται το 2026 και το 2027, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα συνολικού προϋπολογισμού 5,3 δισ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλοι κερδισμένοι το 2026 θα είναι όσοι ιδιώτες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέσω Leasing, αλλά και οι ιδιοκτήτες Ταξί που πρέπει να αντικαταστήσουν τα παλαιά τους οχήματα με καινούρια ηλεκτρικά, ενώ το 2027 μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι επαγγελματίες που θέλουν να αποκτήσουν είτε μέσω Leasing είτε να αγοράσουν κάποιο ηλεκτρικό van ή φορτηγό.

Τα τρία προγράμματα περιλαμβάνουν το «κοινωνικό leasing» (με χαμηλό μηνιαίο μίσθωμα έως 150 ευρώ) ηλεκτρικών οχημάτων για νοικοκυριά με αυξημένες μεταφορικές ανάγκες, επιδοτούμενη αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων (ΙΧ, VAN, μεσαία και βαρέα οχήματα) για μικρές επιχειρήσεις και 100% επιδότηση για ατομικά μέσα μετακίνησης ατόμων με αναπηρία.

Πιο συγκεκριμένα για το Κοινωνικό Leasing και την μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επεξεργάζεται ήδη την δημοσίευση του μέτρου της μίσθωσης που περιλαμβάνει την παροχή ηλεκτρικών οχημάτων για ευάλωτα νοικοκυριά με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και πολύ χαμηλό μίσθωμα το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 150 ευρώ μηνιαίως. Τα ωφελούμενα νοικοκυριά, επιδοτούμενα με μέγιστο ποσό έως τα500 ευρώ (προσαυξημένο κατά 1.500 ευρώ για ευάλωτες οικογένειες με μέλος ΑμεΑ) θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν μέσω μίσθωσης για τα επόμενα 4 χρόνια ένα ηλεκτρικό όχημα, το οποίο θα επιλέγεται από συγκεκριμένη λίστα, ενώ επίσης θα ληφθεί μέριμνα μελλοντικά για την απόκτηση του οχήματος μετά το πέρας της περιόδου μίσθωσης. Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ με στόχο τα 15.000 ωφελούμενα νοικοκυριά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί το 2026 αφορά στην αντικατάσταση συμβατικών ταξί με ηλεκτρικά. Η πρωτοβουλία ανήκει επίσης στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και προβλέπεται επιδότηση 20.000 ευρώ για την αλλαγή συμβατικού οχήματος Ταξί με ηλεκτρικό, διαθέτοντας συνολικά μέσω του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα 68 εκατ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση παρέχεται στήριξη στους ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευκολυνθεί η αντικατάσταση συμβατικών οχημάτων των οποίων λήγει ο χρόνος ζωής με ηλεκτρικά οχήματα κατ’ εφαρμογή του Κλιματικού Νόμου και στην συνέχεια το μέτρο θα ενεργοποιηθεί σε όλη την Επικράτεια. Προβλέπεται άμεση πρόσβαση στο ποσό της επιδότησης χωρίς να παρεμβάλλονται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το ύψος της επιδότησης για οχήματα Ταξί που είναι  προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία ΕΔΧ Ταξί, θα είναι αυξημένο (29.000 ευρώ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2027 θα έρθει η επιδότηση για ατομικά μέσα μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία, με το μέτρο να προβλέπει 100% επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών αμαξιδίων, mobility scooters και hand bikes για 13.200 άτομα με αναπηρία, καθώς και για τετραπληγικά ή παραπληγικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασφαλισμένα ή μη.

Επίσης το 2027 θα υλοποιηθεί και το πρόγραμμα για την απόκτηση επαγγελματικών ηλεκτρικών οχημάτων, μέσω μίσθωσης ή αγοράς, από πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη δράση έχει προϋπολογισμό 289 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα επιδοτούνται επί του κόστους αγοράς ή μίσθωσης με 40% για επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφριά van και για οχήματα άνω των 9 θέσεων και με 30% για την αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων και φορτηγών!

Επιπλέον θα επιδοτείται και η εγκατάσταση φορτιστών για ιδιωτική χρήση στις επιχειρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος το Εθνικό Σχέδιο για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα προβλέπει και την ενίσχυση του στόλου αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προετοιμάζει ήδη δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων τα οποία θα ενταχθούν στον στόλο του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ. Πιο συγκεκριμένα 211 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα 101 στην Αθήνα και τα 110 στην Θεσσαλονίκη, θα ενισχύσουν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, αντικαθιστώντας παλαιά οχήματα, κατά προτεραιότητα στις αστικές γραμμές που εξυπηρετούν περιοχές με αυξημένες μεταφορικές ανάγκες, χαμηλότερα εισοδήματα και περιορισμένη πρόσβαση σε ΙΧ, όπως η Δυτική Αττική και η Δυτική Θεσσαλονίκη. Η προσθήκη των νέων λεωφορείων θα μειώσει κατά 15% τον χρόνο αναμονής στις στάσεις, θα εξυπηρετήσει την πύκνωση των δρομολογίων που εξυπηρετούν το κοινό και παράλληλα θα συνδράμουν στην μείωση του λειτουργικού κόστους των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών κατά 35 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί από Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα φτάνει τα 129 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ