Αυτό είναι το κόλπο για να μην πληρώνουν διόδια στην Εθνική και Αττική Οδό

attiki odos diodia 2 50 euro

Πληθαίνουν τα περαστικά άρνησης καταβολής τέλους διοδίων, με τους «τζαμπατζήδες» οδηγούς να περνούν… αέρα από τις μπάρες, επιστρατεύοντας το γνωστό κόλπο.

Δεν έχει τέλος η παραβατικότητα στα διόδια, με μια μεγάλη μερίδα οδηγών να αρνείται πεισματικά να καταβάλει το προβλεπόμενο αντίτιμο, διαιωνίζοντας το… κίνημα «Δεν Πληρώνω».

Σύμφωνα, μάλιστα, με αναγνώστες του carandmotor.gr, οι οποίοι έχουν καταστεί μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, το φαινόμενο όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά έχει ενταθεί, με τους «αρνητές διοδίων» να θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πρακτική τους μένει ατιμώρητη.

Το modus operandi των τζαμπατζήδων οδηγών είναι ιδιαίτερα απλό: Κολλάνε στο πίσω μέρος ενός προπορευόμενου οχήματος, περιμένοντας καρτερικά να ολοκληρωθεί η συναλλαγή του προπορευόμενου οδηγού με τον/την υπάλληλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
διόδια χωρίς να πληρώνουν

Όταν ανοίξει η μπάρα, και διέλθει το προπορευόμενο όχημα, οι αρνητές διοδίων βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι, προλαβαίνοντας το κλείσιμο της μπάρας.

Όπως είναι κατανοητό, οι αρνητές των διοδίων εκμεταλλεύονται το (επαρκές για αυτούς) χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το άνοιγμα και το κλείσιμο της μπάρας, γλιτώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το τέλος διοδίων.

Πρόκειται για μια πρακτική που είναι ακόμα πιο εύκολη για τους αναβάτες μοτοσικλετών, οι οποίοι περιμένουν εκ των δεξιών των ΙΧ και μόλις οι μπάρες ανοίξουν γίνονται… καπνός.

«Όπλο» των αναβατών στο όλο εγχείρημά τους οι αναδιπλούμενες βάσεις πινακίδων οι οποίες «κρύβονται» εύκολα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι πινακίδες κυκλοφορίας τοποθετούνται κάτω από το πίσω φτερό με αποτέλεσμα να μην είναι ευκρινώς ορατές.

Η συγκεκριμένη πρακτική, ωστόσο, πέρα από παράνομη είναι και άκρως επικίνδυνη, όπως έχει καταδείξει μια σωρεία περιστατικών, με ορισμένους οδηγούς είτε να συγκρούονται με την μπάρα, είτε να προσκρούουν στο πίσω μέρος των προπορευόμενων ΙΧ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
διόδια χωρίς να πληρώνουν

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες έχουν εγκαταστήσει κάμερες καταγραφής και βεβαίωσης παραβάσεων σε σταθμούς.

Όπως ορίζεται στην παρ. 10 του Άρθρου 29 (Κίνηση οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες) του ΚΟΚ, στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 200 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ