Το κόλπο για να μην σου «κολλάει» η ζώνη ασφαλείας -Τι πρέπει να κάνεις

Ζώνη ασφαλείας

Με την πάροδο του χρόνου o μηχανισμός που μαζεύει και επαναφέρει τη ζώνη ασφάλειας στη θέση της χάνει την αποτελεσματικότητά του και ένα απλό κόλπο μπορεί να διορθώσει τα πράγματα.

Το σημαντικότερο στοιχείο παθητικής ασφάλειας για τους επιβάτες και τους οδηγούς ενός αυτοκινήτου είναι χωρίς καμία αμφιβολία η ζώνη ασφαλείας.

Η μη χρήση της ζώνης ασφαλείας «αχρηστεύει» επί της ουσίας την αποτελεσματικότητα όλων των υπόλοιπων συστημάτων παθητικής ασφάλειας, ενός αυτοκινήτου, ενώ ακόμη και οι αερόσακοι μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι για την σωματική μας ακεραιότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ζώνη ασφαλείας και ο μηχανισμός της έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν απρόσκοπτα για χρόνια, συνήθως σε όλο τον κύκλο ζωής ενός αυτοκινήτου, εφόσον φυσικά δεν έχει υπάρξει κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Πολλοί οδηγοί που έχουν στην κατοχή τους ένα μοντέλο για πολλά χρόνια ίσως έχουν παρατηρήσει ότι ο μηχανισμός, που είναι υπεύθυνος για να μαζεύει τη ζώνη όταν δεν χρησιμοποιείται, χάνει την αποτελεσματικότητά του με την πάροδο του χρόνου και έπειτα χρειάζεται ανθρώπινη χείρα βοηθείας για να επανέλθει η ζώνη στη θέση της.

Το γεγονός ότι ο μηχανισμός δεν επαναφέρει τη ζώνη ασφαλείας, όταν δεν την χρησιμοποιούμε, ευτυχώς δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της σε περίπτωση ατυχήματος. Ωστόσο με ένα απλό κόλπο καθαριότητας το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί.

Συνήθως το πρόβλημα παρατηρείται στη ζώνη του οδηγού και του συνοδηγού καθώς αυτές είναι και οι δύο που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Το πρόβλημα προκύπτει από τους ρύπους που κάθονται πάνω στη ζώνη ασφάλειας όσο περνάει ο καιρός και αυτοί οι ρύποι είναι που εμποδίζουν τον μηχανισμό επαναφοράς από το να κάνει τη δουλειά του, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να λύσετε το πρόβλημα αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε τη ζώνη ασφάλειας. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστείτε δύο μεταλλικά μανταλάκια, δύο πετσέτες (μια μεγάλη για το κάθισμα και μία μικρή), έναν κουβά, νερό, μια σχετικά σκληρή βούρτσα και αμμωνία.

Ξετυλίξτε εντελώς τη ζώνη ασφαλείας και χρησιμοποιείστε το μανταλάκι στην έξοδο, σαν στοπ, για να την σταθεροποιήσετε. Βάλτε επίσης την μεγάλη πετσέτα πάνω στο κάθισμα για να μην το λερώσετε.

Έπειτα βάλτε στον κουβά νερό και αμμωνία σε ίσα μέρη, βρέξτε τη ζώνη με το διάλυμα και βουρτσίστε ανά τμήματα τη ζώνη, πάνω-κάτω (όχι δεξιά και αριστερά) και από τις δύο μεριές. Καλό είναι κάθε φορά που τελειώνετε ένα τμήμα να το σκουπίζετε με την μικρή πετσέτα, ενώ όταν τελειώσετε αφήστε τη ζώνη ασφαλείας με το μανταλάκι στο στοπ ώστε να στεγνώσει εντελώς.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ