Κλείνεις δυνατά την πόρτα του αυτοκινήτου σου; -Πού και γιατί θα πληρώσεις πρόστιμο

Πόρτα αυτοκινήτου

Το «χιούμορ» δεν λείπει από τους Κώδικες Οδικής Κυκλοφορίας με έναν συγκεκριμένο νόμο ευρωπαϊκής χώρας να προκαλεί το γέλιο, τουλάχιστον στον Έλληνα οδηγό.

Οι οδηγοί της ελληνικής επικράτειας είναι αναμφίβολα από τους πλέον θορυβώδεις, τουλάχιστον επί ευρωπαϊκού εδάφους, με την άσκοπη χρήση της κόρνας, τα μαρσαρίσματα και τους συχνούς μεταξύ τους διαπληκτισμούς να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας ειδικά στο αστικό περιβάλλον.

Σε γενικές γραμμές η ηχορύπανση επηρεάζει πολύ αρνητικά την υγεία του ανθρώπου, όπως δείχνουν άλλωστε δεκάδες σχετικές μελέτες τα τελευταία χρόνια με την διαταραχή του ύπνου εξαιτίας έντονων θορύβων να αποτελεί από μόνη της πηγή πολλών κακών, όπως είναι για παράδειγμα τα αυξημένα επίπεδα άγχους και η μειωμένη απόδοση στην εργασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατάταξη την ηχορύπανση ως τον δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία μετά από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Γι' αυτόν το λόγο κάποιες χώρες παίρνουν πολύ σοβαρά την μείωση της ηχορύπανσης εντός και εκτός των αστικών περιοχών τους με στόχο την ευημερία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Αναμφίβολα ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, επί ευρωπαϊκού εδάφους, τα ηνία στην καταπολέμηση του θορύβου τα έχει η Ελβετία.

Η Ελβετία έχει μια ολόκληρη σειρά από νόμους που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των θορύβων, οι οποίοι θα μπορούσαν και να μην υπάρχουν αφού και οι ίδιοι οι κάτοικοί της προωθούν ενεργά την εφαρμογή τους υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που δείχνει απόλυτο σεβασμό προς αυτούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και υπάρχει μια σχετική ασάφεια στους νόμους τους αναφορικά με τα επίπεδα θορύβου που επιτρέπονται ή απαγορεύονται, ειδικά τις ώρες κοινής ησυχίας, οι Ελβετοί τιμούν με ευλάβεια αυτές τις ώρες καθώς υποχρεώνονται και από τον νόμο να προσέχουν με τους θορύβους που παράγουν ώστε να μην ενοχλούν τους γείτονές τους.

Ανάμεσα στα πράγματα που απαγορεύεται να κάνει κάποιος στην Ελβετία, ειδικά κατά τις ώρες κοινής ησυχίας (12 με μια το μεσημέρι και μετά τις 10 το βράδυ), είναι να χτυπά με δύναμη την πόρτα του αυτοκινήτου όταν την κλείνει καθώς αυτός ο ήχος μπορεί να επηρεάσει την καλοπέραση του γείτονά του.

Δεν επιτρέπεται επίσης να πλένει κάποιος το αυτοκίνητό του την Κυριακή καθώς ο νόμος της κοινής ησυχίας ισχύει όλο το 24ωρο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ