Άφησες τον κινητήρα να δουλεύει στο ρελαντί -Πού και γιατί κινδυνεύεις με πρόστιμο

κινητήρας αυτοκινήτου στο ρελαντί

Με τσουχτερά πρόστιμα κινδυνεύουν σε πολλές χώρες οι οδηγοί που αφήνουν τον κινητήρα του αυτοκινήτου τους ενεργοποιημένο, ενώ το τελευταίο είναι ακινητοποιημένο.

Μόνο λίγοι δεν είναι οι οδηγοί που όταν ακινητοποιούν για λίγα λεπτά τα αυτοκίνητά τους συνηθίζουν να μην απενεργοποιούν τον κινητήρα του, αφήνοντάς τον να δουλεύει στο ρελαντί.

Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο, το αυτοκίνητο όχι μόνο καταναλώνει καύσιμα, αλλά και εκλύει ρύπους, οι οποίοι, μάλιστα, συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο.

Με δεδομένη, λοιπόν, τη μεγάλη ρυπαντική δράση των οχημάτων που λειτουργούν στο ρελαντί, αλλά και των κινδύνων που μπορεί να προκληθούν από έναν κινητήρα που είναι τη… λάθος στιγμή ενεργοποιημένος, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών έχουν ποινικοποίησει την εν λόγω συνήθεια, τιμωρώντας με «τσουχτερά» πρόστιμα τους θιασώτες της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κινητηρας αυτοκινήτου στο ρελαντί

Πρόστιμο προβλέπεται και στην Ελλάδα, αλλά αποκλειστικά σε περίπτωση που ένας οδηγός αναγκαστεί να ακινητοποιήσει το όχημά του εντός τούνελ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Άρθρο 29 (Κίνηση οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες) του ΚΟΚ, «σε περίπτωση παρατεταμένης ακινητοποίησης, ο οδηγός πρέπει να σβήσει τη μηχανή του οχήματός του». Διαφορετικά, κινδυνεύει με πρόστιμο που ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Ισπανία

Ο νόμος είναι πιο αυστηρός στην Ισπανία, μιας και η λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί απαγορεύεται όχι μόνο όταν ένα αυτοκίνητο έχει ακινητοποιηθεί σε τούνελ (πρόστιμο 80 ευρώ), αλλά και σε δύο ακόμα περιπτώσεις.

Ειδικότερα, ο ισπανικός ΚΟΚ απαγορεύει τον ανεφοδιασμό του ρεζερβουάρ αυτοκινήτου σε πρατήριο υγρών καυσίμων σε περίπτωση που ο κινητήρας είναι ενεργοποιημένος, με το πρόστιμο να ανέρχεται σε 80 ευρώ. 

ανεφοδιασμός αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μην ξεχνάμε ότι η διακοπή της λειτουργίας του κινητήρα αποτελεί έναν απαράβατο κανόνα τον οποίο θα πρέπει να ακολουθούμε κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού του αυτοκινήτου μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τη μικρή, ομολογουμένως, πιθανότητα ανάφλεξης από πιθανή διαρροή καυσίμου.

Τέλος, όσοι οδηγούν στην Ισπανία, κινδυνεύουν με πρόστιμο 80 ευρώ και στην περίπτωση που εγκαταλείπουν το τιμόνι -επί παραδείγματι για να αγοράσουν έναν καφέ από κατάστημα.

κινητηρας αυτοκινήτου στο ρελαντί

Ποιοι μπορεί να καρφώσουν άλλους οδηγούς με... χρηματικό έπαθλο

Σημειώνεται ότι πρόστιμα για την παρατεταμένη λειτουργία του κινητήρα στο ρελαντί προβλέπονται και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ελβετίας. -Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ο κλοιός έχει σφίξει περαιτέρω στη Νέα Υόρκη όπου η δημοτική αρχή έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Citizens Air Complaint”, το οποίο επιβραβεύει με χρηματικό bonus τους πολίτες που καταγγέλλουν τα επαγγελματικά οχήματα που είναι προσωρινά σταθμευμένα και ο κινητήρας τους λειτουργεί στο ρελαντί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ