Καταστροφικό το πρώτο τρίμηνο για την Tesla

Tesla Giga Berlin

Αναλυτές εκτιμούν πως το αφεντικό της Elon Musk πρέπει να εργαστεί για να αντιστρέψει αυτή την κακή απόδοση διαφορετικά οι πιο σκοτεινές μέρες έρχονται...

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla παρέδωσε λιγότερα οχήματα το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και σε ποσότητες χαμηλότερες από τις προσδοκίες της αγοράς, γεγονός που προκάλεσε πτώση της μετοχής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Πιο συγκεκριμένα η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρέδωσε 386.810 οχήματα συνολικά, σε σύγκριση με τα 457.000 που αναμενόταν να διαθέσει ενώ παράλληλα υποχώρησε και η παραγωγή της, στις 433.371 (-8,5%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις αποδόσεις του πως η πτώση των πωλήσεων και της παραγωγής οφείλεται εν μέρει στις αρχικές φάσεις παραγωγής της νέας έκδοσης του Model 3 στο εργοστάσιό τους στο Fremont.

Επίσης η Tesla δικαιολόγησε και τις χαμηλότερες πωλήσεις στα προβλήματα παράδοσης που συνδέονται με τη σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις πυραυλικές επιθέσεις από τους Χούτι σε πλοία και δολιοφθορές στο εργοστάσιό τους στη Γερμανία.

Μια μικρή ακροαριστερή ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τη φωτιά σε πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο που έκλεισε αυτό το εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στο Βερολίνο, το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής της Tesla στην Ευρώπη, για αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, ο όμιλος δεν αναφέρει την πουθενά την Κίνα, όπου αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό από τοπικούς κατασκευαστές, ιδίως την BYD που άρπαξε τον τίτλο του μεγαλύτερου παγκόσμιου πωλητή ηλεκτρικών οχημάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καταστροφικό πρώτο τρίμηνο», τιτλοφορούσε το σημείωμα των αναλυτών, μετά την ανακοίνωση της Tesla που σοκάρισε αρνητικά την αγορά.

«Ας το πούμε ευθέως. Αν και αναμένουμε ένα κακό τρίμηνο, αυτή είναι μια απόλυτη καταστροφή στο πρώτο τρίμηνο που είναι δύσκολο να εξηγηθεί. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια κορυφαία στιγμή στην ιστορία της Tesla, όταν το αφεντικό της Elon Musk πρέπει να εργαστεί για να αντιστρέψει αυτή την κακή απόδοση διαφορετικά οι πιο σκοτεινές μέρες θα μπορούσαν να παρουσιαστούν και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Tesla μακροπρόθεσμα», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Πάντως η μετοχή της Tesla δέχεται πιέσεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ