Ο Elon Musk προειδοποιεί: Το 2025 θα αρχίσει η ανεπάρκεια ρεύματος

elon musk

Ο Αμερικανός διοικητής της Tesla έκανε τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η παραγωγή ρεύματος από την επόμενη χρονιά θα αρχίσει να υπολείπεται της όλο και αυξανόμενης ζήτησης, λόγω της εξάπλωσης της ΑΙ και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο Elon Musk μιλούσε στο συνέδριο Bosch Connected World, και έθεσε δύο κεντρικά ζητήματα: τη νέα τεχνολογική επανάσταση που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), και την επερχόμενη κρίση ηλεκτρισμού λόγω της διαρκούς αύξησης της κατανάλωσης ρεύματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκειμένου να αποφευχθούν οι σοβαρές επιπτώσεις της επερχόμενης αυτής κρίσης, συνέχισε ο Musk, θα πρέπει να γίνουν τεράστιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και στα «έξυπνα» ηλεκτρικά δίκτυα.

Ο Αμερικανός θεωρεί το θέμα επείγον, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ενεργειακές προκλήσεις του εγγύς μέλλοντος που θα προκύψουν από τις μεγάλες ενεργειακές απαιτήσεις που προβάλλει τόσο η μαζική εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όσο και των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ). «Δεν θα είναι πια εφικτό να παράγεται αρκετή ενέργεια για να δουλεύουν όλοι αυτοί οι επεξεργαστές», είπε συγκεκριμένα ο Musk.

Σχετικά με την τελευταία, ο ισχυρός άνδρας της Tesla είπε ότι η ανάπτυξή της θα είναι «η μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση που έγινε ποτέ». Η τεχνολογία αυτή, που θα μπορεί να δημιουργεί περιεχόμενο από μόνη της, θα μεταμορφώσει ριζικά αναρίθμητους τομείς της ζωής: από την καλλιτεχνική δημιουργία μέχρι το σχεδιασμό προϊόντων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, συνέχισε ο Musk, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «ηθικές» προκλήσεις και οι πιθανές επιπλοκές που θα προκύψουν από την επέκταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, με τη θέσπιση της κατάλληλης Νομοθεσίας.

Υποστηρίζοντας τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, ο Musk τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης μιας ποικιλίας ανανεώσιμων πηγών. Αυτή η προσέγγιση θα εγγυηθεί σταθερή και βιώσιμη παραγωγή ενέργειας στο μέλλον. «Μας περιμένουν ενδιαφέροντες καιροί», είπε, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που έρχονται με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ