Νέες κάμερες στους δρόμους της Αθήνας -Πoιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 700 ευρώ

κάμερα φανάρια

Στην ανάδειξη προσωρινού μειοδότη για το έργο εγκατάστασης καμερών σε φανάρια του λεκανοπεδίου προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που φέρνει ακόμα πιο κοντά το μεγάλο έργο εγκατάστασης… ψηφιακών ματιών σε φωτεινούς σηματοδότες της Αττικής, που έχει ως στόχο να δοθεί τέλος σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά.

Ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Αττικής και έχει τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του Κ.Ο.Κ.», προϋπολογισμού 17.834.610 ευρώ με ΦΠΑ.

Κάμερα φανάρια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κάμερες που φαίνεται ότι θα τοποθετηθούν σε 388 φανάρια της Αττικής τους προσεχείς μήνες είναι οι Smart Red Traffic Light της εταιρείας TATTILE και θα έχουν την εξής αρχή λειτουργίας:

Εφόσον, τελεστεί κάποια παράβαση, το σύστημα τραβάει φωτογραφία της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος, ενώ δημιουργείται μια σειρά από μονόχρωμες ή προαιρετικά έγχρωμες εικόνες περιβάλλοντος που δείχνουν το όχημα να πλησιάζει το φανάρι και να υποπίπτει στην παράβαση. Επιπλέον, για την τελική απόδειξη, παραδίδεται ακόμη και ένα βίντεο που δείχνει την απερίσκεπτη πράξη του οδηγού.

Επίσης, καταγράφεται η ημερομηνία και η ακριβής ώρα που τελέστηκε η παράβαση, με την «αναφορά» στη συνέχεια να διαβιβάζεται στις αστυνομικές αρχές. Οι κάμερες έχουν εύρος λειτουργίας έως και 25 μ., και μπορούν να «συλλάβουν» αυτοκίνητα σε ταχύτητες έως και 250 χλμ./ώρα.

Η τοποθέτηση των καμερών θα γίνει σε φανάρια όπου με βάση τα δελτία της Τροχαίας συμβαίνουν συχνά σοβαρά ατυχήματα και αποτελούν συνέπεια παραβιάσεων ερυθρού σηματοδοτότη.

Κάμερα φανάρια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου του 2021, η Περιφέρεια Αττικής εγκατέστησε στη διασταύρωση της Λεωφόρου Ποσειδώνος με τη Λεωφόρο Καλαμακίου δύο κάμερες ανίχνευσης της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

Όπως ορίζεται στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και συγκεκριμένα με την παρ. 1 του Άρθρου 6 (Φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία οχημάτων), όποιος «καίει» το κόκκινο φανάρι, τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και με αφαίρεση επί τόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ