Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τελικά πιάνουν πιο συχνά φωτιά απ' ότι τα diesel και βενζίνης;

charging100

Τον μύθο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο επιρρεπή στη φωτιά απ' ότι τα συμβατικά κατεδαφίζουν τα συλλεχθέντα στοιχεία.

Πολύ μελάνι έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με το πόσο επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λόγω κάποιων περιστατικών φωτιάς. Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις νορβηγικές αρχές, στη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, κατεδαφίζουν το αφήγημα ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ πιο επιρρεπή στις φωτιές συγκριτικά με τα diesel και βενζίνης.

φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σπάνια πιάνουν φωτιά, και πολύ πιο αραιά συγκριτικά με τα ντίζελ και βενζίνης. Επίσης, όταν προκαλείται φωτιά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτή σπάνια φτάνει στην μπαταρία τους. Αντιθέτως περιορίζεται στα πλαστικά και στην καμπίνα τους», ανέφερε ο Kjetil Solberg, μέλος της Νορβηγικής Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, ο Rune Wiggo Johnsen, Νορβηγός επικεφαλής Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση πάνω στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συμπλήρωσε ότι όταν ένα τέτοιο αυτοκίνητο εμπλέκεται σε ατύχημα, η ζημιά που αποκομίζει σπάνια «προσβάλλει» την μπαταρία του, μιας και αυτή αποτελεί το εξάρτημα με την πιο ισχυρή προστασία.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Σουηδία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Σουηδική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών, τα θερμικά αυτοκίνητα έχουν 19 φορές περισσότερες πιθανότητες να πιάσουν φωτιά. 

φωτιά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το 2022, εκδηλώθηκε φωτιά σε συνολικά 24 ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, αριθμός που αντιπροσωπεύει μόλις το 0,004% των κυκλοφορούντων οχημάτων σχετικής τεχνολογίας. Στον αντίποδα, φωτιά προκλήθηκε στο 0,08% των μοντέλων βενζίνης και ντίζελ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
φωτιά σε αυτοκίνητο

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι παρόλο που τα τελευταία τρία χρόνια ο στόλος των ηλεκτρικών οχημάτων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, τα περιστατικά φωτιάς στα σχετικής τεχνολογίας οχημάτα έχουν παραμείνει στα περίπου 20 αυτοκίνητα ανά έτος.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ