Η υδρογονοκίνητη BMW iX5 σε χειμερινές δοκιμές στον Αρκτικό Κύκλο

bmw ix5 hydrogen

Για τη διασφάλιση της άριστης λειτουργίας του συστήματος κίνησης του μοντέλου, η BMW έχει εγκαινιάσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα δοκιμών σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Η BMW εστιάζει στον εμπλουτισμό της γκάμας της με ηλεκτρικά μοντέλα με επαναφορτιζόμενη μπαταρία (BEV), χωρίς ωστόσο να αδιαφορεί και για εναλλακτικές τεχνολογίες που συνδράμουν στη μάχη της για μια βιώσιμη κινητικότητα.

Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η υδρογονοκίνητη BMW iX5 Hydrogen, η οποία υποβάλλεται σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα δοκιμών σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, ως μέρος των τελικών χειμερινών δοκιμών στο κέντρο του ομίλου BMW στο Arjeplog, στη Β. Σουηδία. 

bmw ix5 hydrogen
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επίκεντρο των μηχανικών βρίσκεται η ολοκληρωμένη λειτουργική δοκιμή και επικύρωση του συστήματος κυψελών καυσίμου, των δεξαμενών υδρογόνου, της μπαταρίας υψηλής ισχύος και της κεντρικής μονάδας ελέγχου, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι αυτή η πρόταση κινητικότητας μηδενικών εκπομπών CO2 προσφέρει οδηγική απόλαυση και εκρηκτικές επιδόσεις σε ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Μετά τις δοκιμές κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, η εταιρεία θα προχωρήσει σε μία παραγωγή μικρής κλίμακας του μοντέλου μέσα στη χρονιά ενώ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην επέκταση του δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου.

bmw ix5 hydrogen

«Οι χειμερινές δοκιμές υπό ακραίες συνθήκες δείχνουν ξεκάθαρα ότι η BMW iX5 Hydrogen μπορεί να προσφέρει πλήρη απόδοση σε θερμοκρασίες από -20°C και κατά συνέπεια αντιπροσωπεύει μία βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος με μπαταρία», δήλωσε ο Frank Weber , Μέλος Δ.Σ. της BMW AG , τομέας Εξέλιξης.

Σε αυτές τις δοκιμές στον πάγο και το χιόνι γύρω από το Arjeplog, η BMW iX5 Hydrogen αποδεικνύει ότι το σύστημα κίνησης κυψελών καυσίμου υδρογόνου μπορεί ήδη να ικανοποιεί τις καθημερινές απαιτήσεις κινητικότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω των δοκιμών η BMW έχει διασφαλίσει ότι το σύστημα κίνησης κυψελών καυσίμου υδρογόνου προσφέρει καθημερινή χρηστικότητα εφάμιλλη με ενός συμβατικού κινητήρα εσωτερικής καύσης, την ίδια ώρα που η πλήρης ισχύς του συστήματος είναι άμεσα διαθέσιμη.

bmw ix5 hydrogen

Επιπροσθέτως, ο ανεφοδιασμός των δεξαμενών υδρογόνου διαρκεί μόνο από τρία έως τέσσερα λεπτά, ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα.

Το σύστημα κίνησης της υδρογονοκίνητης BMW iX5

Το σύστημα κίνησης της BMW iX5 Hydrogen συνδυάζει την τεχνολογία κυψελών καυσίμου με έναν ηλεκτροκινητήρα που χρησιμοποιεί την πέμπτη γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive.

Το υδρογόνο, που χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές με πίεση 700-bar, οι οποίες κατασκευάζονται από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP). Η κυψέλη καυσίμου μετατρέπει το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια, για την παραγωγή ισχύος 170 PS.

bmw ix5 hydrogen
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να προσθέσει στο μίγμα την ενέργεια που αποθηκεύεται σε μία μπαταρία ισχύος. Αυτή η μπαταρία φορτίζεται είτε μέσω της ανάκτησης ενέργειας ή από την κυψέλη καυσίμου και η συνολική ισχύς ανέρχεται σε 374 ίππους.

Μοναδική εκπομπή της κυψέλης καυσίμου είναι οι υδρατμοί, ενώ η απορριπτόμενη θερμότητα αξιοποιείται ιδιαίτερα αποδοτικά για τη θέρμανση του εσωτερικού του αυτοκινήτου.

Πέρα από το σύστημα κίνησης, οι παγωμένες επιφάνειες και χιονισμένοι δρόμοι  προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες για την ενδελεχή εξέταση και άλλων συστημάτων, όπως το σύστημα διεύθυνσης, τα ελατήρια και τα αμορτισέρ, τα συστήματα ελέγχου πλαισίου και η αλληλεπίδραση των φρένων και της επιβράδυνσης μέσω της ανάκτησης ενέργειας.

bmw ix5 hydrogen

Και εδώ η BMW iX5 Hydrogen προσφέρει μετρήσιμα πλεονεκτήματα, καθώς μεταξύ άλλων ζυγίζει λιγότερο από ένα εφάμιλλο ηλεκτρικό μοντέλο με μπαταρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι μέσω της υδρογονοκίνητης iX5, η BMW θα μπορεί να ικανοποιεί τις απαιτήσεις κινητικότητας πελατών οι οποίοι δεν έχουν δική τους πρόσβαση σε υποδομή ηλεκτρικής φόρτισης. Και ταυτόχρονα διανύουν συχνά μεγάλες αποστάσεις ή επιθυμούν έναν υψηλό βαθμό ευελιξίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ