Η Renault εγκαινιάζει νέα γραμμή παραγωγής ηλεκτροκινητήρων

Renault MEgane e-tech elexctric 2021

Ετήσια παραγωγική δυναμικότητα άνω του ενός εκατομμυρίου ηλεκτροκινητήρων θα έχει το νέο εργοστάσιο της Renault στην Cleon της Γαλλίας.

Μία νέα γραμμή παραγωγής ηλεκτροκινητήρων τύπου “ePT-160 kW” στην Cleon της Γαλλίας εγκαινίασε η Renault, παρουσία του βιομηχανικού διευθυντή του Renault Group, Jose Vicente de los Mozos. Με αυτόν τον τρόπο ο όμιλος Renault προχωρά το στρατηγικό της πλάνο για μετατροπή της Γαλλίας σε κέντρο αριστείας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Από το 2018, το Renault Group έχει επενδύσει 620 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της Cléon ώστε να εκβιομηχανίσει τους 100% ηλεκτρικούς και υβριδικούς κινητήρες των μοντέλων του.

Ως κέντρο με μεγάλη τεχνογνωσία στην κατασκευή κορυφαίων ηλεκτρικών και μηχανικών εξαρτημάτων, το εργοστάσιο θα έχει από το 2024, δυναμικότητα ετήσιας παραγωγής άνω του 1 εκατομμυρίου εξηλεκτρισμένων κινητήρων, συμπεριλαμβανομένων 500.000 ηλεκτροκινητήρων και 510.000 υβριδικών κινητήρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παραγωγή ηλεκτρικοί κινητήρες renault

Αυτός ο «ηλεκτρικός» μετασχηματισμός, που ξεκίνησε το 2012, υποστηρίζει τη στρατηγική του ομίλου για τη μακροπρόθεσμη ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων της ηλεκτρικής αλυσίδας στη Γαλλία, αλλά και τη φιλοδοξία της Renault να είναι μία μάρκα 100% ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων στην Ευρώπη, έως το 2030.

«Το εργοστάσιο της Cléon είναι ένας εμβληματικός χώρος, στην καρδιά του βιομηχανικού οικοσυστήματος του Renault Group, αλλά και το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής ηλεκτρικών κινητήρων στη Γαλλία. Η παραγωγή αυτού του νέου ηλεκτροκινητήρα για το Renault Mégane E-Tech, αποτελεί ένα νέο βήμα για τον εξηλεκτρισμό του εργοστασίου, αλλά και ένας σοβαρός λόγος που κάνει περήφανους τους 3.228 υπαλλήλους του. Η Cléon είναι το ιδανικό παράδειγμα του βιομηχανικού εξηλεκτρισμού μετασχηματισμού του Group αλλά και ολόκληρης της εφοδιαστική του αξίας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων, των κοινωνικών μας εταίρων και των εθνικών μας μετόχων. Εδώ θα συναρμολογείται επίσης και ένας άλλος μελλοντικός ηλεκτροκινητήρας, που εξελίσσεται από κοινού με τη Valéo, ο οποίος θα τονίσει ακόμα περισσότερο την αφοσίωση του Renault Group στο εργοστάσιο της Cléon, αλλά και την επιθυμία του να βασίσει τις δραστηριότητές του στη Γαλλία», επισήμανε ο Jose Vicente de los Mozos, βιομηχανικός διευθυντής του Renault Group.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας νέος ηλεκτροκινητήρας στην αιχμή της καινοτομίας

παραγωγή ηλεκτρικοί κινητήρες renault

Ένας νέος ηλεκτροκινητήρας που εξελίχθηκε στο πλαίσιο της Συμμαχίας Renault-Nissan-Mitsubishi, με ισχύ 160 kW (217 PS), θα εξοπλίζει τα 100% ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Renault, συμπεριλαμβανομένου του νέου Megane E-Tech Electric, που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο στο Douai, μέσα στον κόμβο του ElectriCity.

Αυτός ο κινητήρας νέας γενιάς έχει μοτέρ ρότορα περιέλιξης, μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Renault Group εδώ και δέκα χρόνια και η οποία προσφέρει καλύτερη απόδοση από τον κινητήρα μόνιμου μαγνήτη. Επιπλέον, η απουσία σπάνιων γαιών στην κατασκευή του εξασφαλίζει την εφοδιαστική επάρκεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και το κόστος παραγωγής. Πιο συμπαγής και ελαφρύτερος από τον κινητήρα του Zoe, έχει μεγαλύτερη ισχύ και περισσότερη ροπή, ενώ προσφέρει όλη την απόλαυση της ηλεκτρικής οδήγησης, με άμεση και γραμμική επιτάχυνση.

παραγωγή ηλεκτρικοί κινητήρες renault
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα εργοστάσιο προσανατολισμένο στην ηλεκτρική ενέργεια

Για να επιταχυνθεί αυτή η μετάβαση και να υποστηριχθεί η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρικών, αυτή η νέα γραμμή συναρμολόγησης του κινητήρα "ePT-160kW" δημιουργήθηκε μετά την ανακαίνιση περίπου 8.000 τετραγωνικών μέτρων. Η παραγωγική μονάδα αποτελείται από 4 γραμμές συναρμολόγησης, με παραγωγική ικανότητα 120.000 κινητήρων ετησίως, ενώ χάρη στον ευέλικτο σχεδιασμό της θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 240.000 κινητήρες ετησίως.

Από το 2015, το εργοστάσιο της Cléon παράγει το σύστημα ηλεκτροκίνησης για τα Renault Zoé, Twingo ZE, Kangoo ZE και Master ZE. Σήμερα, διευρύνει τη γκάμα του με την εκβιομηχάνιση του κινητήρα ePT-160 kW, που θα εξοπλίσει και το μελλοντικό μοντέλο του κατηγορίας C της Renault. Από το 2024, η παραγωγή με τον κινητήρα ePT-100 kW για το μελλοντικό ηλεκτρικό Renault 5, ενώ από το 2027 θα επεκταθεί κι άλλο με τον ηλεκτροκινητήρα νέας γενιάς, ισχύος 200 kW, που δε θα αξιοποιεί σπάνιες γαίες για την κατασκευή του, ενώ είναι εξελιγμένος σε συνεργασία με τη Valeo και τη Valeo Siemens eAutomotive.

Για να υποστηρίξει αυτόν τον μετασχηματισμό μεγάλης κλίμακας, το Renault Group πρωτοπορεί και υποστηρίζει τους υπαλλήλους του εκπαιδεύοντάς τους στις νέες ειδικότητες που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση. Στο εργοστάσιο της Cléon, έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό εκπαιδευτικό κέντρο: το E-Mobility Academy. Αυτό δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε με τη βοήθεια διαφόρων συνεργατών, διαθέτει μια σειρά από σχολές, ενώ αποσκοπεί στην εκπαίδευση των εργαζομένων του εργοστασίου. Tο ακαδημαϊκό πρόγραμμα συνοδεύεται επίσης από την πρόσληψη 100 νέων υπαλλήλων για την υποστήριξη του μετασχηματισμού του εργοστασίου, ως μέρος του πλάνου ‘Renouveau France 2025’.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παραγωγή ηλεκτρικοί κινητήρες renault

Το εργοστάσιο της Cléon σε αριθμούς:

  • 98 εκατομμύρια κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων έχουν παραχθεί από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του, το 1958
  • 620 εκατομμύρια έχουν επενδυθεί από το 2018 με στόχο την εκβιομηχάνιση της παραγωγής των ηλεκτροκινητήρων και των εξαρτημάτων για τα συστήματα υβριδικής κίνησης
  • Το 2021, το εργοστάσιο κατασκεύασε 934.459 μηχανολογικά εξαρτήματα, με το34% εξ αυτών να αφορούν στην ηλεκτροκίνηση
  • 3.228 εργαζόμενοι, το 14% εκ των οποίων είναι γυναίκες στα τμήματα παραγωγής και τα τεχνικά τμήματα, ενώ το 7% ανήκει στις ομάδες των στελεχών.
  • 100 νέες προσλήψεις ανακοινώθηκαν μέσα στο 2022

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ