Η Παραλιακή αλλάζει θέση -Ποια μεγάλα έργα μεταμορφώνουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα

φαληρικός όρμος

Πεζογέφυρες, υπόγεια πάρκινγκ και μετατόπιση της Λεωφ. Ποσειδώνος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μεγάλο έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Ένα μεγάλο έργο μπήκε στις ράγες υλοποίησης σήμερα Δευτέρα 6 Μαρτίου, μιας και υπέγραφη η ένταξη της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου με δικαιούχο την Περιφέρεια Αττικής, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο προϋπολογισμός του σύνθετου αυτού έργου ανέρχεται σε 365,4 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του πραγματοποιείται σε 2 φάσεις με την πρώτη φάση να έχει υλοποιηθεί εντός της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 (με προϋπολογισμό χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 110,44 εκατ. ευρώ) και την δεύτερη φάση στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 με την υπόλοιπη χρηματοδότηση. Τα έργα που περιλαμβάνονται είναι τα εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου
  • Εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος
  • Έργα εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου, διαμορφώσεων τοπίου και φύτευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων
  • Νέα κτιριακά έργα επιφανείας 3.957,30 τμ
  • Υπόγειοι χώροι στάθμευσης επιφανείας 30.930 τμ
  • Πεζογέφυρες
  • Λιμενικά έργα όπως προβλήτες, νησίδες αλλά και διαμορφώσεις παραλίας που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο
  • Λοιπά Υποστηρικτικά Έργα στη Θάλασσα και στο Μητροπολιτικό Πάρκο
  • Υδραυλικά – Αντιπλημμυρικά Έργα
φαληρικός όρμος

Με την ανάπλαση θα επιτευχθεί η περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άσκηση – άθληση και την ψυχαγωγία.

Παράλληλα, θα αποκατασταθεί η επικοινωνία του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικά των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.

φαληρικός όρμος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιδιώκεται επίσης η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής, αλλά και η λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από την περιοχή του Πειραιά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Δέλτα Φαλήρου, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα Ολυμπιακά Έργα.

Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου υπεγράφη  από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιώργο Ζερβό, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ