Η λάθος κίνηση που μπορεί να στοιχίσει έως και 250.000 ευρώ -Τι δεν πρέπει να κάνουν οι οδηγοί

Μια κακή συνήθεια, που εκτός ότι είναι παράνομη είναι και εξαιρετικά επικίνδυνη, μπορεί να επιφέρει εξαντλητικό πρόστιμο.
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία και δυστυχώς πυρκαγές, όπου παρά τις προσπάθειες των σωμάτων ασφαλείας και της κυβέρνησης, κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων παραδίδονται στις φλόγες, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα, τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία.
Οι πυρκαγιές όχι μόνο αφανίζουν φυσικούς θησαυρούς και απειλούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά επιβαρύνουν το κράτος με τεράστιο κόστος για την κατάσβεση, την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.
BUY NOW

Συχνά, η αιτία βρίσκεται σε μια απερίσκεπτη ανθρώπινη ενέργεια όπως η ρίψη ενός αναμμένου τσιγάρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Μια φαινομενικά "ασήμαντη" πράξη που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά. Για τον λόγο αυτό, οι Αρχές έχουν προβεί σε αυστηρές διατάξεις, με στόχο την αποτροπή τέτοιων ενεργειών και την ενίσχυση της πυρασφάλειας στη χώρα.
Συγκριμένα στην υπ’αριθ. 9/2024 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός του τρόπου, του τύπου και της διαδικασίας επιβολής και είσπραξη του διοικητικού προστίμου, της διαδικασίας ένστασης επί αυτού, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή της παρ.3 του άρθρου 167 του ν.4662/2020 (Α’27) περί των παραβάσεων των κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος» στο άρθρο 19 αναφέρεται στην απόρριψη υπολειμμάτων καπνίσματος, σπίρτων, κάρβουνων, σταχτών ή άλλων συναφών αναφλέξιμων υλικών, με το πρόστιμο στους παραβάτες να είναι 500 ευρώ.

Το πρόστιμο μπορεί να κλιμακωθεί ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, δηλαδή τον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε περίπτωση συρροής παραβάσεων το μέγιστο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 50.000 ευρώ.
Η παραπάνω διάταξη, όπως και όλες που αναφέρονται στην Πυροσβεστική Διάταξη (υπ’αριθ. 9/2024) , έχει εφαρμογή:
α. Σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289) και του άρθρου 5 του π.δ. 32/2016 (Α’ 46).
β. Σε εκτάσεις περιαστικού πρασίνου, σε κηρυγμένες δασωτέες ή ως αναδασωτέες εκτάσεις, σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 998/1979.
γ. Σε περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας (όπως Εθνικά Πάρκα, εθνικοί δρυμοί, περιοχές natura, καταφύγια άγριας ζωής, προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.λπ.).
δ. Σε αγροτικές εκτάσεις, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.δ. 3030/1954 (Α’ 244).
ε. Σε υπαίθριους χώρους που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των ανωτέρω εκτάσεων και περιοχών

Ανεξάρτητα από τις ποινές που επιβάλλονται από το Πυροσβεστικό Σώμα, στο νέο ΚΟΚ άρθρο 16 παράγραφος 3 αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται η απόρριψη από το όχημα κάθε αντικειμένου ή ουσίας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή να ρυπάνει το περιβάλλον με τους οδηγούς να τιμωρούνται με πρόστιμο 150 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.
Ακόμα πιο αυστηρές είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που από την απόρριψη τσιγάρου προκληθεί πυρκαγιά, μιας και σύμφωνα με τον Ν. 5090/2024 (ΦΕΚ A 30 – 23.02.2024), όποιος προκαλεί από αμέλεια πυρκαγιά και από την πράξη του προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη, ενώ μπορεί να του επιβληθεί και χρηματική ποινή έως 200.000 ευρώ.