Το εντυπωσιακό Hyundai Pony Coupe του 1974 επιστρέφει στη «ζωή»

Hyundai Pony Coupe 1974

Σχεδιασμένο από τον Giorgetto Giugiaro πριν από μισό αιώνα, το πρωτότυπο Pony Coupe ήρθε ξανά στην αυτοκινητική επικαιρότητα ως πηγή έμπνευσης του πρωτοτύπου Hyundai Ν Vision 74 και του επερχόμενου Ioniq 5 N.

Ατυχώς, τόσο το αρχέγονο Pony Coupe όσο και το σύγχρονο εντυπωσιακό Ν Vision 74 έμειναν για πάντα εκθεσιακά πρωτότυπα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Hyundai να ανακατασκευάσει πλήρως και άρτια το πρώτο για να το παρουσιάσει στο φετινό Concorso d'Eleganza της Villa d'Este, στις όχθες της ιταλικής λίμνης του Como.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι το Pony Coupe Concept, ένα από τα πλέον εμβληματικά πρωτότυπα της ιστορίας της κορεατικής εταιρείας, γυρίζει στη γεννέτειρά του Ιταλία για τη διακεκριμένη εκδήλωση του κλασσικού -και όχι μόνο- αυτοκινήτου. Το ανακατασκευασμένο αντίτυπό του θα αποκαλυφθεί σήμερα (20/5) στη Villa d'Este.

Η Hyundai κατασκεύαζε ένα αυτοκίνητο με την ονομασία Pony από το 1975, το πρώτο της αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, αλλά -λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης- ήταν ένα τετράθυρο οικογενειακό liftback και όχι αυτό το πρωτότυπο Pony Coupe του Giugiaro.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το οικογενειακό Pony θα μετασχηματιζόταν τις επόμενες δεκαετίες στα Excel, ενώ η Hyundai θα πειραματιζόταν στα σπορ αυτοκίνητα με το στρογγυλεμένο Scoupe. Ωστόσο, μετά από τέσσερις δεκαετίες η Hyundai γύρισε στις ρίζες της για να αντλήσει έμπνευση από το Pony Coupe για τα μελλοντικά της αυτοκίνητα.

Το πρώτο από αυτά ήταν το ηλεκτρικό Ioniq 5, όπως δείχνει το τετραγωνισμένο ρύγχος και πίσω μέρος, και φυσικά ακολούθησε το N Vision 74 που μοιάζει με άμεσο απόγονο του Pony Coupe και διαθέτει τεχνολογία κυψελών υδρογόνου για το σύστημα κίνησής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστρέφοντας στο Pony Coupe που βρίσκεται στη Villa d'Este, η κορεάτικη εταιρεία προχώρησε στην πλήρη ανακατασκευή όχι μόνο του αμαξώματος αλλά και του μινιμαλιστικού εσωτερικού - όπου κυριαρχούν τα μη-συμβατικά όργανα και το τιμόνι με μόνο έναν βραχίονα. Αυτά είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν και αρκετά από τα Hyundai του μέλλοντος.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι σχεδιάζοντας το N Vision 74 με έμπνευση από το Pony Coupe Concept, ο SangYup Lee κατέκτησε τον τίτλου του «Ανθρώπου της Χρονιάς για το Αυτοκίνητο 2023» (World Car Person of the Year). Οι ίδιες επιρροπές εφαρμόστηκαν και στο νέο Ioniq 5 N, που θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Ιούλιο του 2023.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ