Έρχονται τα τιμόνια με οθόνη - Καταργούνται τα κουμπιά στα εσωτερικά των αυτοκινήτων

Η Ford καταργεί τα φυσικά κουμπιά από το τιμόνι με νέα πατέντα

Ένας ακόμη κατασκευαστής φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο τοποθέτησης μιας οθόνης στο τιμόνι των αυτοκινήτων του, με τη Ford να καταθέτει νέες εντυπωσιακές πατέντες, τουλάχιστον στη θεωρία…

Μικρές και μεγάλες, οι οθόνες που πληροφορούν οδηγό και επιβάτες για τη λειτουργία και την κατάσταση των συστημάτων ενός σύγχρονου αυτοκινήτου έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τις καμπίνες των αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μέρος της καμπίνας που καταφέρει ακόμη και σήμερα να αντιστέκεται σθεναρά στην παραπάνω τάση είναι το τιμόνι, το οποίο, αν και έχει «γεμίσει» με κουμπιά και χειριστήρια, δεν έχει πάνω τους ενδείξεις. Τουλάχιστον προς το παρόν…

Μετά τη Hyundai (διαβάστε περισσότερα εδώ), η Ford φαίνεται πως είναι ένας ακόμη κατασκευαστής που εξετάζει το ενδεχόμενο τοποθέτησης μιας σεβαστών διαστάσεων οθόνης, με το τιμόνι να είναι ωστόσο απαλλαγμένο από φυσικά κουμπιά.

Τη νέα πατέντα της Ford την ανακάλυψε η ιστοσελιδα Carbuzz, με την αμερικάνικη εταιρεία να την καταθέτει στο αρμόδιο αμερικάνικο γραφείο (United States Patent and Trademark Office -USPTO), αλλά και στο αντίστοιχο γερμανικό DPMA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν την πατέντα της Ford, η τεράστια οθόνη αφής στο μελλοντικό τιμόνι των Αμερικανών θα συγκεντρώνει μια πληθώρα πληροφοριών και θα δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να πληροφορείται και να ελέγχει από εκεί δεκάδες συστήματα του αυτοκινήτου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό ωστόσο που θέλει να κατοχυρώσει η Ford με τη συγκεκριμένη πατέντα δεν είναι τόσο η ίδια η οθόνη αλλά το γεγονός ότι οι αισθητήρες για τα κουμπιά θα «κρύβονται» στη στεφάνη του τιμονιού, συγκεκριμένα στο πάνω και το κάτω μέρος της. Εκεί δηλαδή που τα χέρια του οδηγού δεν έχουν μόνιμη επαφή με αυτό, ενώ θα βρίσκονται και στο πίσω μέρος της στεφάνης, η οποία θα καλύπτεται από ένα μαλακό υλικό αγνώστων λοιπών στοιχείων που θα επιτρέπει στον οδηγό να το πιέσει και να λειτουργεί τα εικονικά κουμπιά.

Στις πατέντες η τεράστια οθόνη τιμονιού της Ford φαίνεται να καταλαμβάνει ολόκληρο το εσωτερικό της στεφάνης και θα είναι σταθερή, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα περιστρέφεται μαζί με τη στεφάνη. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς ο οδηγός θα σφίγγει τη στεφάνη στα χέρια του, αν αυτή και η οθόνη βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, και η απάντηση είναι ότι λογικά η οθόνη θα είναι τοποθετημένη πιο βαθιά σε σχέση με τη στεφάνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με το τι γίνεται όταν ο οδηγός στρίβει, οι πατέντες αναφέρουν ότι μέσω σχετικών αισθητήρων που θα μετρούν τη γωνία του τιμονιού, οι ενδείξεις της οθόνης θα ακολουθούν την περιστροφή τού. Μένει να δούμε τώρα αν η Ford περάσει όντως την πατέντα της στην παραγωγή και φυσικά, αν αυτό γίνει πραγματικότητα, ποιο θα είναι το πρώτο μοντέλο που θα την φέρει.

Να σημειωθεί τέλος ότι μια οθόνη στο εσωτερικό ενός τιμονιού, με τη χρήση κουμπιών στη στεφάνη ίσως και να μην είναι και η καλύτερη ιδέα από πλευράς ασφάλειας, αφού ο οδηγός θα πρέπει να παίρνει και να χαμηλώνει πολύ το βλέμμα του, ειδικά για να χρησιμοποιήσει τα κουμπιά που βρίσκονται το κάτω μέρος της στεφάνης, τα οποία, αν είναι πολλά, θα αποσπούν την προσοχή του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, σε περίπτωση ακόμη και μικρής εντάσεως ατυχήματος, το οποίο ωστόσο θα ενεργοποιήσει τον αερόσακο, η οθόνη λογικά θα καταστραφεί με την ανάπτυξή του και αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος για επισκευή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ