Η ανακάλυψη που σώζει την Τουρκία -Το τεράστιο κοίτασμα και ο ρόλος του στο μέλλον

Κοίτασμα Τουρκία

Το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών ανακαλύφθηκε στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα, ηλεκτροκίνητη εποχή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μία σπουδαία ανακάλυψη που ενδέχεται να ταράξει λιμνάζοντα νερά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, δημιουργώντας τεράστια αποθέματα πρώτων υλών τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.

Ειδικότερα, η γειτονική μας χώρα ανακάλυψε στην πόλη Beylikova, στην επαρχία του Eskisehir, ένα τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών που ανέρχεται σε 694 εκ. μετρικούς τόνους, και καθιστά αυτομάτως την Τουρκία στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Κίνα.

Ως γνωστόν η τελευταία κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των σπάνιων γαιών, με τα κοιτάσματά της να φτάνουν τους 800 εκ. μετρικούς τόνους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κοίτασμα Τουρκία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εταιρεία AA Energy, στο υπέδαφος της Beylikova υπάρχουν 10 από τα συνολικά 17 είδη σπάνιων γαιών, ενώ αυτά βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που καθιστά την εξόρυξή τους πολύ εύκολη.

Το τεράστιο κοίτασμα της Τουρκίας, που είναι υπεραρκετό για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης για περίπου 1.000 χρόνια, δεν θα μείνει αναξιοποίητο, με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Dönmez, να επισημαίνει ότι μέσα στο τρέχον έτος θα εκκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την εξόρυξη. 

Μόλις αυτές ολοκληρωθούν, η ετήσια παραγωγή θα μπορεί να φτάσει τους 570.000 μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών, δηλαδή θα είναι σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με την εκτιμώμενη παγκόσμια ζήτηση για σπάνιες γαίες το 2030.

Κοίτασμα Τουρκία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσώρας, δεν είναι γνωστό ποιες σπάνιες γαίες κρύβονται στο υπέδαφος της Τουρκίας, αλλά όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, πάνω από το 1/3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, και κυρίως στην κατασκευή εξηλεκτρισμένων οχημάτων.

Πέρα από τις ευεργετικές επιπτώσεις για το αυτοκίνητο, το κοίτασμα θα προσδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Τουρκία, έχοντας καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σπάνιες γαίες είναι ομάδα 17 μετάλλων με εξωτικά ονόματα όπως Ύττριο (yttrium), Ευρώπιο (europium) και Τέρβιο (terbium), τα οποία είναι αναγκαία για την παρασκευή ηλεκτρονικών ειδών και ειδών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι οθόνες των κινητών και των τηλεοράσεων, οι ηλεκτρικές συσκευές και οι μπαταρίες των υβριδικών αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ