Η Αφρική «πετάει» τα παλιά αυτοκίνητα -Ποια χώρα κάνει την αρχή

Αυτοκίνητα

Την απαγόρευση εισαγωγών αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες για ιδιωτική χρήση ανακοίνωσε η Αιθιοπία επιτρέποντας μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά.

Ειδικότερα και σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της αφρικάνικης ηπείρου η ανακοίνωση για την απαγόρευση της εισαγωγής στη χώρα αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έγινε πρόσφατα από τον υπουργό Μεταφορών και Εφοδιαστικής (logistics), Alemu Sime.

Ο Sime έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έκθεσης στην Επιτροπή Αστικών Υποδομών και Μεταφορών της βουλής της Αιθιοπίας στο πλαίσιο της «Πράσινης Μετάβασης» της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο δεν έγινε ξεκάθαρο το πότε θα ξεκινήσει η απαγόρευση στις εισαγωγές συμβατικών αυτοκινήτων στη χώρα, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, ή αν αφορά και τις παραγγελίες που έχουν ήδη γίνει και βρίσκονται καθοδόν προς την αφρικάνικη χώρα.

Ο Αιθίοπας υπουργός ανέφερε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί το δίκτυο φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα.

Ένας από τους λόγους που η Αιθιοπία θέλει να σταματήσει να εισάγει συμβατικά αυτοκίνητα στο έδαφός της είναι ότι δεν παράγει δικά της καύσιμα και αναγκάζεται να τα εισάγει και αυτά. Το εν λόγω έξοδο πέφτει πολύ βαρύ για την αιθιοπική οικονομία λόγω και της χαμηλής ρευστότητας της σε ξένο νόμισμα.

O  Alemu Sime,  υπουργός Μεταφορών και Εφοδιαστικής της Αιθιοπίας
O
Alemu Sime,
υπουργός Μεταφορών και Εφοδιαστικής της Αιθιοπίας

Μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η Αιθιοπία προσπαθεί να κάνει την μετάβαση στα ηλεκτρικά όσο το δυνατό γρηγορότερα για τους παραπάνω λόγους. Πριν από περίπου έναν χρόνο κατάργησε τον ΦΠΑ στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ έκανε και άλλες φοροελαφρύνσεις σε μια προσπάθεια να κάνει τα ηλεκτρικά πιο προσιτά στο κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αγορά αυτοκινήτων για ιδιωτική χρήση στην Αιθιοπία είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον πληθυσμό της λόγω του πολύ χαμηλού μέσου εισοδήματος.

Παράλληλα, τα υψηλότερου κόστους αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα απευθύνονται σε μια πραγματικά πολύ μικρή μερίδα του κοινού, με την χώρα να εστιάζει τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη και πράσινη μετάβαση των δημόσιων ΜΜΜ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ