Χωρίς δίπλωμα για 1 έτος και πρόστιμο έως 2.000 ευρώ για όσους παρκάρουν σε αυτές τις θέσεις -Το λάθος των οδηγών που τιμωρεί ο νέος ΚΟΚ
Αφαίρεση διπλώματος για έως και 1 έτος και πρόστιμο έως 2.000 ευρώ επιφυλάσσει στους οδηγούς μία από τις πιο αντικοινωνικές συμπεριφορές που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Η αυθαιρεσία χαρακτηρίζει καθημερινά τη στάθμευση στις μεγαλουπόλεις, αφού πολλοί οδηγοί αγνοούν βασικούς κανόνες και λειτουργούν εις βάρος πεζών και άλλων ευάλωτων χρηστών του δημόσιου οδικού δικτύου.
Ωστόσο ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επιβεβαιώνει μια ενθαρρυντική στροφή προς την πάταξη αντικοινωνικών συμπεριφορών που δυσχεραίνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, και ειδικότερα των ατόμων με αναπηρία.
BUY NOW
Από την άλλη μεριά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εν λόγω συμπεριφορές, πρέπει οι παραβάτες να τιμωρούνται με συνέπεια και να υπάρχει μηδενική ανοχή από τις αρμόδιες αρχές.
Όπως γνωρίζουν όλοι, ορισμένες θέσεις στάθμευσης στο δημόσιο οδικό δίκτυο και σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης προορίζονται για οχήματα ατόμων με αναπηρία. Το παρκάρισμα άλλων οχημάτων σε αυτές τις θέσεις δεν αποτελεί απλώς ενόχληση ή ταλαιπωρία, αλλά τους στερεί το δικαίωμα στην ασφαλή χρήση των δρόμων, καθιστώντας τις καθημερινές τους μετακινήσεις σχεδόν ακατόρθωτες.
Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν οδηγοί που επιδεικνύουν πλήρη αδιαφορία για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, συνεχίζοντας να προβαίνουν σε τέτοιες πρακτικές.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η στάθμευση σε θέση ΑμεΑ τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ, αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και των στοιχείων κυκλοφορίας για 70 ημέρες.
Παράλληλα, εφόσον η ίδια συμπεριφορά επαναληφθεί εντός 5 ετών, ο παραβάτης τιμωρείται με πρόστιμο 1.000 ευρώ, καθώς και με αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες. Τέλος, η δεύτερη επανάληψη της παράβασης (υποτροπή) επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 1 έτος.