Χέρι έξω από το παράθυρο – Η ελληνική συνήθεια με τους πολλούς κινδύνους

χέρι έξω από το παράθυρο

Το κρεμασμένο χέρι έξω από το παράθυρο μπορεί να συντελέσει στην πρόκληση ενός σφοδρού ατυχήματος, με οδυνηρές επιπτώσεις.

Η άφιξη του καλοκαιριού απογειώνει τη διάθεσή μας και κάνει τον νου μας να δραπετεύει τόσο σε ανέμελες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης, όσο και σε εξορμήσεις σε παραθαλάσσιους προορισμούς.

Δεδομένου ότι πολλά αυτά απαιτούν μετακίνηση με αυτοκίνητο υπάρχουν ορισμένες καλοκαιρινές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγονται, ακόμα και αν δεν τιμωρούνται από τον νόμο.

Μία εξ αυτών είναι και η πάγια τακτική ορισμένων οδηγών να οδηγούν κρατώντας το τιμόνι αποκλειστικά με το δεξί τους χέρι, και τον αγκώνα του αριστερού χεριού να ακουμπά… με τις ώρες στη βάση του παραθύρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
χέρι έξω από το παράθυρο

Φαινομενικά πρόκειται για μια αθώα και ακίνδυνη συνήθεια, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική, μιας και η οδήγηση με το ένα χέρι μειώνει δραστικά τις ικανότητές μας. Και σε μία επείγουσα κατάσταση (επί παραδείγματι η παραβίαση ενός STOP από ένα άλλο όχημα) δεν μας επιτρέπει να προβούμε στις απαραίτητες κινήσεις στο τιμόνι προκειμένου να αποτρέψουμε την τέλεση του ατυχήματος.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι - βάσει ερευνών - σε θερμοκρασίες 35 βαθμών Κελσίου (ιδιαίτερα συχνή κατά το ελληνικό καλοκαίρι) οι αντιδράσεις μας πίσω από το τιμόνι είναι ήδη κατά 20% πιο αργές, συγκριτικά με τις θερμοκρασίες που κυμαίνονται γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να αποδυναμώσουμε περαιτέρω τις οδηγικές μας ικανότητες, καθιστώντας ουσιαστικά… άχρηστο το αριστερό μας χέρι;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, η αχρήστευση του ενός χεριού όχι μόνο μπορεί να μας εμποδίσει να αποφύγουμε έναν επικείμενο κίνδυνο, αλλά και να τον προκαλέσουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν το χέρι μας είναι ουσιαστικά «κρεμασμένο» έξω από το παράθυρο είναι πλήρως εκτεθειμένο σε μια πληθώρα κινδύνων στο οδικό δίκτυο, και ειδικά στα δίκυκλα που κινούνται σαν «τρελά», περνώντας σύριζα από τους καθρέπτες και τα παράθυρα των αυτοκινήτων.

χέρι έξω από το παράθυρο

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθούμε το μέγεθος του τραυματισμού που μπορούμε να υποστούμε που σε περίπτωση ένα δίκυκλο πάρει το χέρι μας… παραμάζωμα.

Εν κατακλείδι, το καλοκαίρι αποτελεί μια πρώτη τάξεως ευκαιρία για χαλάρωση. Μια χαλάρωση, όμως, που πρέπει να… μένει έξω από το αυτοκίνητο, καθώς ένα μικρό λάθος μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ