Αυτή είναι η νέα Cadillac Escalade IQ

Cadillac Escalade IQ

Πρεμιέρα στην Αμερική για την Cadillac Escalade IQ, αντίπαλο της Mercedes-Benz EQS SUV, με 750 ίππους, 750 χιλιόμετρα αυτονομίας, αμέτρητες οθόνες και θηριώδεις τροχούς 24 ιντσών.

Η Escalade IQ βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα Ultium με το εντυπωσιακό super-sedan Celestiq, και θα προστεθεί το 2025 δίπλα στις υπόλοιπες θερμικές εκδόσεις της Escalade. Το αμερικανικό ηλεκτρικό SUV έχει εντυπωσιακές προδιαγραφές - πέραν των τροχών 24 ιντσών που ίσως μοιάζουν και μικροί μπροστά στο γιγάντιο αμάξωμά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Escalade IQ χαρίζει αυτονομία 750 χιλιομέτρων χάρη στη μπαταρία του που ξεπερνά σε χωρητικότητα τις 200 kWh. Το εσωτερικό καλύπτει από άκρη σε άκρη μια τεράστια ενιαία οθόνη, κι άλλες τρεις βρίσκονται στην πίσω σειρά καθισμάτων. Έχει ελκτική δυνατότητα 3,63 τόνων, που είναι σημαντική για τους εν δυνάμει αγοραστές της, καθώς και τετραδιεύθυνση.

Η μπαταρία του διαθέτει 24 κυψέλες, τις διπλάσιες από το μικρότερο Lyriq των 102 kWh. Με τη μπαταρία αυτή η Escalade IQ έρχεται κοντά στο GMC Hummer EV των 212 kWh. Η αρχιτεκτονική 800V της πλατφόρμας της Cadillac επιτρέπει τη φόρτιση με ρυθμό έως και 350 kW, σε ιδανικές συνθήκες. Με το ρυθμό αυτό εξασφαλίζονται 160 χιλιόμετρα σε φόρτιση 10 λεπτών. Σε Wallbox 7,7 kW η φόρτιση από το 0 στο 100% χρειάζεται περίπου 30 ώρες. Φυσικά, διαθέτει και αμφίδρομη φόρτιση (V2H) παροχής ρεύματος από το σπίτι στην οικία ή σε άλλες συσκευές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ της η Escalade IQ είναι φυσικά τετρακίνητη, και αποδίδει 680 ίππους. Ωστόσο, με την επιλογή του προφίλ Velocity Max η ισχύς αυξάνεται στους 750 hp που επιταχύνουν αυτό το υπέρβαρο θηρίο στα 0-100 km/h σε λιγότερο από 5''.

Πέραν του συστήματος τετραδιεύθυνσης που συμβάλλει στην οδική συμπεριφορά, η Escalade IQ διαθέτει επίσης αερανάρτηση, μαγνητικά αμορτισέρ που μειώνουν το ύψος από το έδαφης κατά 5 εκατοστά για την άσφαλτο ή το αυξάνουν κατά 2,5 εκατ. για το χώμα, καθώς και ένα ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει την προσέγγιση σε εμπόδια, με την ονομασία Cadillac Arrival Mode.

Η ηλεκτρική Escalade δέχθηκε επίσης ορισμένες σχεδιαστικές αλλαγές σε σχέση με τις θερμικές της εκδόσεις, για αεροδυναμικούς σκοπούς και πιο «ηλεκτρική», φουτουριστική εμφάνιση. Αυτές συμπληρώνονται από εντυπωσιακά στοιχεία όπως η φωτιζόμενη γρίλια με την υπογραφή IQ και τα πίσω κάθετα φωτιστικά σώματα που παραπέμπουν στη Celestiq των 265 χιλιάδων δολαρίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η τέταρτη (πίσω) κολόνα της έχει μεγαλύτερη κλίση, που προσδίδει περισσότερο δυναμισμό σε σχέση με το κυβοειδές σχήμα των θερμικών εκδόσεων. Οι αεροδυναμικές παρεμβάσεις εντοπίζονται στους προβόλους, στο κάλυμμα του δαπέδου, καθώς και πτέρυγες της γρίλιας που κλείνουν όταν οι ανάγκες ψύξης δεν είναι μεγάλες. Έτσι, η αντίσταση στον αέρα μειώθηκε κατά 15%, στο συντελεστή περίπου 0,31.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περνώντας στο εσωτερικό, εκεί η πολυτέλεια ανεβαίνει ακόμα ένα επίπεδο πιο πάνω με την τεράστια οθόνη των 55 ιντσών εμπρός από τον οδηγό και άλλη μία σε όλη την επιφάνεια εμπρός από τον συνεπιβάτη. Το εσωτερικό είναι καλυμμένο από δέρμα και γυαλί που φωτίζεται κατά τη νύχτα, ενώ ένας περιστροφικός διακόπτης ελέγχει την οθόνη της κεντρικής κονσόλας για τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου.

Φυσικοί διακόπτες δεν υπάρχουν, ούτε η οθόνη ενσωματώνει τα συστήματα συνδεσιμότητας Apple CarPlay ή Android Auto – διαθέτει, προφανώς, διαφορετικό λογισμικό. Το ηχοσύστημα της AKG διαθέτει 40 ηχεία.

Όσο για τους χώρους, μέσα στο θηριώδες αμάξωμα των 5,70 μέτρων (που είναι 31,5 εκατ. πιο μακρύ από τις θερμικές Escalade) η πίσω σειρά καθισμάτων έχει τους χώρους λιμουζίνας. Διαθέτει καθίσματα τύπου μπάκετ, με μία οθόνη 12,4'' μπροστά από τον κάθε πίσω επιβάτη και με μια μικρότερη οθόνη ελέγχου ανάμεσά τους. Διαφορετικά, υπάρχει η επιλογή ευρύχωρης τρίτης σειράς καθισμάτων, ενώ ο χώρος αποσκευών κυμαίνεται από 671 έως 3.375 λίτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο εξοπλισμός της Escalade IQ συμπληρώνεται από ηλεκτρονικά συστήματα όπως το αυτόματο φρενάρισμα που λειτουργεί και σε διασταυρώσεις, το blind zone monitoring, το active collision prevention -συμπεριλαμβανομένων των πεζών και των ποδηλατών- για την πρόληψη της πρόσκρουσης και τις περιμετρικές κάμερες 360 μοιρών υψηλής ευκρίνειας.

Σύμφωνα με την Cadillac, η αρχική τιμή της Cadillac Escalade IQ θα κυμαίνεται στις 130 χιλιάδες δολάρια (118,3 χιλιάδες ευρώ). Η «βασική» θερμική Escalade ξεκινά από τις 73,9 χιλιάδες ευρώ. Θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της General Motors στο Hamtramck του Michigan από το καλοκαίρι του 2024 και οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν στο τέλος του ίδιου έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ