Γυρισμένα χιλιόμετρα: Ποια μοντέλα προτιμούν οι επιτήδειοι;

Girismena xiliometra 1

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα τα μεταχειρισμένα γερμανικά premium μοντέλα είναι πιθανό να έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα στο κοντέρ τους.

Το φαινόμενο των γυρισμένων χιλιομέτρων στον πίνακα οργάνων είναι από τις πιο συχνές απάτες στην αγορά μεταχειρισμένου. Με αυτό τον τρόπο, οι απατεώνες πωλητές αυξάνουν παράνομα την τιμή του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και καταστρέφουν την εμπειρία κατοχής αυτοκινήτου από τον εξαπατημένο αγοραστή.

Girismena xiliometra 5
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με έρευνα του carVertical, οι υποψήφιοι αγοραστές premium γερμανικών μοντέλων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν με ένα αυτοκίνητο που έχει γυρισμένα χιλιόμετρα στο κοντέρ του.

Για να προσδιορίσει την λίστα με τα δημοφιλέστερα, στο γύρισμα χιλιομέτρων, μοντέλα, η carVertical ανέλυσε περισσότερες από 700.000 αναφορές ιστορικού μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που συντάχθηκαν μεταξύ του Νοεμβρίου του 2020 και του Νοεμβρίου του 2021. Αναλύθηκαν δεκαοκτώ διαφορετικές αγορές, όπως της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Γαλλίας, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Γερμανίας, της Κροατίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτείων και της Ιταλίας.

Girismena xiliometra 2

Όπως δείχνουν τα δεδομένα, το μοντέλο που γυρνάνε συχνότερα τα ψηφία του ολικού του χιλιομετρητή είναι η BMW M5, με λίγο παραπάνω από το ένα τρίτο των ελεγμένων αυτοκινήτων να είναι πιθανώς “πειραγμένο”. Μάλιστα, τα μισά αυτοκίνητα στο Top 10 ανήκουν στον ίδιο κατασκευαστή. Αυτό σχετίζεται με τη ζήτηση για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα της BMW σε διάφορες αγορές. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν επίσης ότι τα ακριβά αυτοκίνητα είναι πιο πιθανό να έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα και αυτό πρέπει να το λαμβάνεται υπόψη όταν αναζητάτε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη δεύτερη και την τρίτη θέση στη λίστα καταλαμβάνουν η BMW Σειρά 7 και το Subaru Outback με 33,4 και 31,8 τοις εκατό των μοντέλων αντίστοιχα να έχουν “πειραγμένα” χιλιόμετρα στο κοντέρ. Το Audi A8 ήταν το πέμπτο πιο συχνά “πειραγμένο” μοντέλο, ενώ το A7, κατέλαβε τη δέκατη θέση με λίγο παραπάνω από το ένα τέταρτο (25,8%) στην λίστα μοντέλων με γυρισμένα χιλιόμετρα.

Ο λόγος που έχουν αυξημένη παρουσία τα μοντέλα των premium κατηγοριών και κατασκευαστών στην λίστα, είναι το αυξημένο κέρδος. Το πείραγμα του ολικού χιλιομετρητή είναι μια σχετικά φθηνή και απλή διαδικασία που προσφέρει αντιστρόφως ανάλογο κέρδος στους απατεώνες εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Girismena xiliometra 4

Η έρευνα όμως του carVertical αναφέρει ακόμα ότι τα πιο δημοφιλή μοντέλα στο γύρισμα χιλιομέτρων, κατασκευάστηκαν μεταξύ 2006 και 2016. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της πιθανότητας να εξαπατηθείτε και της κατηγορίας του μοντέλου που επιλέξατε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λίστα με τα δημοφιλέστερα μοντέλα με “πειραγμένους” ολικούς χιλιομετρητές αποτελείται κυρίως από premium μοντέλα, καθώς και από αρκετά δημοφιλή μοντέλα στην αγορά μεταχειρισμένου. Όλα τους όμως ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα (5 έως 15 ετών) και είναι αρκετά πιθανό να έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα.

Girismena xiliometra 3

Η Ford Mustang είναι το νεότερο μοντέλο σε αυτή τη λίστα. Οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες της έκτης γενιάς του sports car της Ford θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα ελέγχοντας τα ιστορικά δεδομένα του μοντέλου στον επίσημο αντιπρόσωπο. Οι ιδιοκτήτες της BMW M5 του 2006, της Σειρά 5 του 2007 και της X5 θα πρέπει επίσης να διερευνήσουν εάν το αυτοκίνητό τους αναφέρει τα γνήσια χιλιόμετρα.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα νεότερα μοντέλα μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολα στο να αλλάξουν τις ενδείξεις του ολικού χιλιομετρητή. Τα νεότερα αυτοκίνητα είναι επίσης λιγότερο δημοφιλή στο γύρισμα των χιλιομέτρων, μιας και δεν έχουν καταφέρει να μαζέψουν αρκετά χιλιόμετρα στο κοντέρ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, η πλειοψηφία των μοντέλων που έχουν γυρισμένα χιλιόμετρα είναι πετρελαιοκίνητα. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτό συνέβαινε πάντα. Τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερη χιλιομετρική αντοχή, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί συχνό φαινόμενο το γύρισμα των χιλιομέτρων τους.

Girismena xiliometra 6

Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας της carVertical αναφέρει ότι το 16,1 τοις εκατό των οχημάτων που ελέγχθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες είχαν γυρισμένα χιλιόμετρα. Δεδομένου ότι η απάτη με τις ενδείξεις του ολικού χιλιομετρητή είναι αρκετά συχνή στην αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαδικτυακούς ελέγχους του ιστορικού του αυτοκινήτου και να απευθύνεστε στην εγχώρια αντιπροσωπεία για τον τελικό έλεγχο.

Τέλος, οι αγοραστές πιο οικονομικών μοντέλων διατρέχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο από “πειραγμένα” κοντέρ, ενώ όσοι αγοράζουν πετρελαιοκίνητα premium μοντέλα ηλικίας μεταξύ 5 και 15 ετών κινδυνεύουν περισσότερο. Ακόμα, τα αυτοκίνητα επιδόσεων έχουν επίσης υψηλά ποσοστά γυρισμένων χιλιομέτρων, και η απόκτηση ενός τέτοιου χωρίς τεχνικό έλεγχο και του ιστορικού του, μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εδώ τις τιμές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των αυτοκινήτων της ελληνικής αγοράς
Ακολουθήστε το carandmotor.gr για να μαθαίνετε όλα τα ΝΕΑ για το αυτοκίνητο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ