Γιατί τα Google Maps δείχνουν διαφορετική ταχύτητα με αυτή που βλέπουμε στο κοντέρ

Γιατί τα Google Maps δείχνουν διαφορετική ταχύτητα από το κοντέρ του αυτοκινήτου

Μεγάλη είναι η πιθανότητα να έχετε παρατηρήσει διαφορές στην καταγραφή της ταχύτητας κίνησης του κοντέρ του αυτοκινήτου σας και των Google Maps. Γιατί όμως γίνεται αυτό;

Με την αμερικάνικη εταιρεία να την εξελίσσει διαρκώς και να προσφέρει όλο και πιο ποιοτικές υπηρεσίες η εφαρμογή των Χαρτών της Google είναι και αυτή που χρησιμοποιείται περισσότερο από τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο για την πλοήγησή τους.

Ανάμεσα στις πολύτιμες πληροφορίες που προσφέρουν τα Google Maps είναι και η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε με το αυτοκίνητό μας, μια υπηρεσία που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις που το όχημα που οδηγούμε δεν φέρει ταχύμετρο -ένα ποδήλατο για παράδειγμα- ή το ταχύμετρο του αυτοκινήτου μας έχει χαλάσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον χρησιμοποιείτε και εσείς τους Χάρτες της Google θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχει μια μικρή απόκλιση στην ταχύτητα κίνησης μεταξύ εκείνης που παρουσιάζεται στην εφαρμογή της αμερικάνικης εταιρείας κατά την πλοήγηση και σε αυτή που δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων μάλιστα η ταχύτητα που δίνει η Google είναι χαμηλότερη από εκείνη που βλέπουμε στο ταχύμετρο.

Οι βασικοί λόγοι που συμβαίνει αυτή η διαφορά έχουν να κάνουν με την ακρίβεια στη μέτρηση και την ισχύουσα νομοθεσία. Λαμβάνοντας δεδομένα από δορυφόρο που εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση ενός αυτοκινήτου, σε σχέση με τον δρόμο που κινείται, η ταχύτητα που βλέπουμε στα Google Maps είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια μικρή απόκλιση.

Για να μείνουν εντός των νόμιμων ορίων οι κατασκευαστές επιλέγουν η ταχύτητα που δείχνει το κοντέρ να είναι ελαφρώς υψηλότερη από την πραγματική. Ανάλογα και με την ποιότητα του ταχύμετρου που φέρει ένα όχημα συνήθως η απόκλιση σε σχέση με την πραγματικότητα είναι της τάξης των 8-12 χλμ./ώρα. Σε σχέση με τα Google Maps η απόκλιση του κοντέρ είναι συνήθως γύρω στα 3-7 χλμ./ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την άλλη, στο ταχύμετρο του αυτοκινήτου η ακρίβεια στη μέτρηση επηρεάζεται αρχικά από την ισχύουσα νομοθεσία η οποία απαγορεύει στους κατασκευαστές να παρουσιάζουν ταχύτητα κίνησης στα κοντέρ των αυτοκινήτων τους που είναι χαμηλότερη από την πραγματική.

Έτσι οι κατασκευαστές δείχνουν εσκεμμένα υψηλότερη ταχύτητα κίνησης στο κοντέρ από την πραγματική. Έχουν παράλληλα καλιμπράρει το κοντέρ λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τη διάσταση των τροχών που φέρει το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούμε εμείς αλλά με μέσο όρο και βάσει και των υπόλοιπων επιλογών που μπορεί να υπάρχουν από το εργοστάσιο αναφορικά με τις διαστάσεις τους.

Σε σχέση με την πραγματική, η απόκλιση στην ταχύτητα κίνησης του κοντέρ μικραίνει όσο μικραίνει ένας τροχός και το αντίθετο, ενώ επηρεάζεται παράλληλα και από άλλους παράγοντες όπως είναι η πίεση των ελαστικών αλλά και η φθορά του πέλματός τους, στοιχεία που έχουν επίσης υπόψη τους οι κατασκευαστές όταν ρυθμίζουν το ταχύμετρο ενός αυτοκινήτου, γι' αυτό και η απόκλιση σε σχέση με τα Google Maps αλλά και την πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση η Google αναφέρει ρητά ότι το δικό της «ταχύμετρο» βρίσκεται εκεί καθαρά για ενημερωτικό σκοπό και πως ο οδηγός θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί και να συμβουλεύεται το ταχύμετρο του αυτοκινήτου του.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ