
Τα σύγχρονα σπορ αυτοκίνητα έχουν συχνά «κόφτη» στην τελική ταχύτητα των 250 χλμ./ώρα, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ποιοι είναι οι λόγοι που πλέον τίθεται αυτός ο συγκεκριμένος περιορισμός από το εργοστάσιο.
Οι προδιαγραφές των σπορ αυτοκινήτων τα τελευταία 20 με 30 χρόνια φανερώνουν ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν σχεδόν την ίδια τελική ταχύτητα -τα 250 χλμ./ώρα, γεγονός που δεν αποτελεί σύμπτωση.
Ο περιορισμός της τελικής ταχύτητας ξεκίνησε πριν από δεκαετίες στη Γερμανία. Κατά τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, όταν τα σπορ σεντάν των BMW, Audi και Mercedes-Benz μεσουρανούσαν, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες συμφώνησαν μεταξύ τους να περιορίσουν την τελική ταχύτητα των πιο ισχυρών μοντέλων τους στα 250 χλμ./ώρα.
BUY NOW

Ο αρχικός λόγος που οι τρεις αυτοί κατασκευαστές αποφάσισαν να θέσουν το όριο στα 250 χλμ./ώρα είναι διπλός. Πρώτον, κάθε κατασκευαστής προσπαθούσε να ξεπεράσει τον άλλο, με αποτέλεσμα να εξελίσσουν διαρκώς τις επιδόσεις τους, ώστε να έχουν το ταχύτερο σπορ σεντάν στην αγορά, ένα «σπορ» που στοίχιζε σε όλους ακριβά.
Περιορίζοντας την τελική ταχύτητα σε ένα ανώτατο όριο, μπορούσαν να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλο με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα η βελτίωση των επιδόσεων στο σπριντ 0-100 χλμ./ώρα ή ο πιο πλούσιος στάνταρ εξοπλισμός.

Παράλληλα, περιορίζοντας την τελική ταχύτητα των μοντέλων τους, μπορούσαν εν μέρει να καθησυχάσουν όσους πίεζαν για όρια ταχύτητας στον γερμανικό Autobahn. Θέτοντας λοιπόν περιορισμούς στην τελική ταχύτητα των μοντέλων τους, η συζήτηση για την επιβολή ορίων ταχύτητας στον εν λόγω αυτοκινητόδρομο υποβαθμίστηκε.
Επίσης, η τελική των 250 χλμ./ώρα ήταν αρκετά γρήγορη για τους πελάτες τους, επομένως δεν υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να μειωθούν οι πωλήσεις αυτών των μοντέλων.

Άλλωστε ένα από τα βασικά επιχειρήματα υπέρ του «κόφτη» είναι και η ασφάλεια. Στα 250 χλμ./ώρα, οποιοδήποτε οδηγικό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Το φρενάρισμα, η αποφυγή ενός εμποδίου ή ακόμη και η διατήρηση του ελέγχου απαιτούν περίπου υπεράνθρωπα αντανακλαστικά.
Τα τελευταία χρόνια, η ταχύτητα ελέγχεται ολοένα και περισσότερο, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές, των οποίων η εμπορική στρατηγική δεν εστιάζει στους οδηγούς σπορ μοντέλων, έχουν επιλέξει να θέσουν ακόμη χαμηλότερα όρια στην τελική ταχύτητα των μοντέλων τους.