Γιατί οι ζώνες ασφαλείας έχουν μια επιπλέον θηλιά στον ιμάντα;

Seatbelt loop 1

Οι ζώνες ασφαλείας εξελίσσονται διαρκώς και αναβαθμίζουν την προστασία που μας προσφέρουν σε περίπτωση ενός ατυχήματος.

Όλοι μας θεωρούμε τις ζώνες ασφαλείας ως κάτι δεδομένο και απαράλλαχτο, αλλά από τότε που ανακαλύφθηκε αυτό το χαρακτηριστικό ασφαλείας, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει σταματήσει να το εξελίσσει.

Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει ποτέ μια μικρή θηλιά στον ιμάντα της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων σας; Αν αναρωτιέστε γιατί υπάρχει αυτή η μικρή θηλιά στις περισσότερες ζώνες ασφαλείας των σύγχρονων αυτοκινήτων, τότε ο λόγος θα σας εκπλήξει.

Seatbelt loop 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η θηλιά στη ζώνη ασφαλείας σας αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό ασφάλειας. Αυτό το μικρό κομμάτι ιμάντα (που πάντα πιστεύαμε ότι υπήρχε για λόγους ευκολίας για να σταματήσει τη γλώσσα να χτυπά στο σκληρό πλαστικό της μεσαίας κολόνας) εξυπηρετεί στην πραγματικότητα έναν σημαντικό σκοπό.

Η συγκεκριμένη θηλιά ονομάζεται “θηλιά διαχείρισης ενέργειας”. Μπορεί να απορροφήσει μέρος της ενέργειας και να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις ενός ατυχήματος. Οι εταιρείες έχουν σχεδιάσει μια ειδική ραφή στην θηλιά του ιμάντα για να σπάσει κάτω από την ακραία πίεση που θα αντιμετωπίσουμε σε μια σύγκρουση.

Όταν συμβαίνει ένα ατύχημα και η ζώνη ασφαλείας δέχεται εξαιρετική πίεση, η ραφή σκίζεται και η θηλιά τεντώνεται. Αυτό το απλό χαρακτηριστικό προσθέτει μερικά ακόμα εκατοστά στη ζώνη ασφαλείας και μπορεί να απορροφήσει αρκετή ενέργεια και να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Seatbelt loop 3
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ