Τα πρώτα «μαύρα κουτιά» μπήκαν στα αυτοκίνητα –Τι αλλάζει, πώς θα λειτουργούν

Μαύρα κουτιά αυτοκίνητα

Από την 1η Μαΐου του 2022 όλα τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη πρέπει να είναι εξοπλισμένα με μαύρο κουτί.

Τα μαύρα κουτιά είναι πλέον υποχρεωτικά και θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των νέων οχημάτων τα οποία θα παίρνουν έγκριση τύπου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βασική λειτουργία των «μαύρων κουτιών» είναι η καταγραφή των παραμέτρων οδήγησης λίγα δευτερόλεπτα πριν από ένα ατύχημα.

Black Box 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νέο “αξεσουάρ” των σύγχρονων αυτοκινήτων θα είναι καλά κρυμμένο και προστατευμένο και θα επιτρέψει στις αρχές να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος ή μιας σύγκρουσης. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων.

Πώς θα λειτουργούν

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα μαύρα κουτιά θα καταγράφουν τα 30 δευτερόλεπτα πριν από μία σύγκρουση. Μεταξύ των στοιχείων που κρατάει στην μνήμη της η μονάδα, βρίσκουμε την ταχύτητα κίνησης, τη φάση της επιτάχυνσης ή του φρεναρίσματος, τη χρήση ή μη της ζώνης ασφαλείας, τις συντεταγμένες GPS, τη δύναμη της σύγκρουσης ή ακόμα και τις στροφές του κινητήρα.

Τεχνολογία αυτοκινήτων

Προφανώς, στόχος της τοποθέτησης των μαύρων κουτιών είναι να βελτιωθεί το ιστορικό οδικής ασφάλειας και να ρίξει φως στα ατυχήματα. Σε αντίθεση με τα μαύρα κουτιά των αεροπλάνων, αυτά των σύγχρονων αυτοκινήτων δεν θα καταγράφουν συνομιλίες. Επιπλέον, όλα τα δεδομένα που συλλέγονται από τη συσκευή δεν μπορούν να μεταδοθούν μέσω οποιουδήποτε συστήματος (GPS, 4G, 5G ή άλλο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν πρόσβαση στα δεδομένα καταγραφής θα έχουν μόνον οι αστυνομικές αρχές ή και οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να διαλευκάνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει συμβεί ένα ατύχημα.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στο άμεσο μέλλον στον βασικό εξοπλισμό των αυτοκινήτων πρόκειται να προστεθούν και οι συσκευές εντοπισμού κατανάλωσης αλκοόλ, τα μαύρα κουτιά των οχημάτων θα έχουν τη δυνατότητα καταγραφής κρίσιμων δεδομένων για τη συμπεριφορά και την ικανότητα οδήγησης του οδηγού.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ