Γιατί κάποια φανάρια σβήνουν μετά τις 12 το βράδυ;

φανάρια δεν λειτουργούν

Απορίες έχει προκαλέσει σε πολλούς οδηγούς η εικόνα πολλών φαναριών να μη λειτουργούν ή να αναβοσβήνουν πορτοκαλί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κατά την κίνησή μας στους δρόμους της Αθήνας, όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποιοι φωτεινοί σηματοδότες (φανάρια) που, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργούν κανονικά, κατά τις προχωρημένες βραδινές ώρες είτε παύουν να λειτουργούν, είτε παράγουν παλλόμενο πορτοκαλί χρώμα. Για ποιο λόγο, όμως, συμβαίνει αυτό;

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα φανάρια τοποθετούνται σε διασταυρώσεις όπου καταγράφεται μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος και ελλοχεύει ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.

Τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο, η κυκλοφορία των οχημάτων αραιώνει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην υφίσταται λόγος για τη λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών, οι οποίοι θα προκαλούσαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στους οδηγούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όταν, λοιπόν, ο κυκλοφοριακός φόρτος πέφτει κάτω από τα προκαθορισμένα επίπεδα, τα φανάρια είτε παύουν να λειτουργούν, είτε πιο συνηθισμένα αναβοσβήνουν. Ο κόμβος σε αυτή την περίπτωση υποβιβάζεται σε απλή διασταύρωση και η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται με πινακίδες οδικής σήμανσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φωτεινοί σηματοδότες παύουν να λειτουργούν ή αναβοσβήνουν πορτοκαλί φως μόνο σε συγκεκριμένες διασταυρώσεις και όχι στους επικίνδυνους κόμβους όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.

γιατί σβήνουν τα φανάρια;

Τι πρέπει να κάνω όταν αναβοσβήνει πορτοκαλί φως

Όπως ορίζεται στην παράγραφο 1, στο άρθρο 6 «Φωτεινή σηματοδότηση για την κυκλοφορία οχημάτων » του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οδηγός υποχρεούται να ανακόπτει ταχύτητα, να προχωρά με ιδιαίτερη προσοχή και να παραχωρεί προτεραιότητα στους πεζούς και στα οχήματα που κινούνται σε άλλες διευθύνσεις.

Ποιος ρυθμίζει τα φανάρια της Αθήνας

Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν περί τα 35.000 φανάρια, για τον προγραμματισμό και τη συντήρηση των οποίων είναι αρμόδια η Περιφέρεια Αττικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας μαζί με το κέντρο φωτεινής σηματοδότησης της Περιφέρειας Αττικής λειτουργούν σαν μια καλόκουρδισμένη μηχανή που ευθύνεται για την αδιάλειπτη λειτουργία των φαναριών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κάθε κόμβος σηματοδότησης φέρει έναν δικό του, σύγχρονο ηλεκτρονικό υπολογιστή (ρυθμιστή), ενώ έχει προηγηθεί μια κυκλοφοριακή μελέτη για τον καθορισμό του χρόνου που θα μείνει αναμμένος ο πράσινος ή ο κόκκινος σηματοδότης ανάλογα με τις κυκλοφοριακές απαιτήσεις στο δρόμου.

γιατί σβήνουν τα φανάρια;

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ