Γιατί από τον Ιούλιο κάποια αυτοκίνητα θα έχουν περιορισμένη τελική ταχύτητα;

Traffic

Μέχρι πρότινος αυτό φάνταζε ως ένα σενάριο ταινίας, όπου μία κεντρική αρχή θα μπορούσε να καθορίζει την κίνηση όλων των οχημάτων στο δρόμο.

Ωστόσο αυτό δεν είναι όσο μακρινό φαντάζεστε. Στην πραγματικότητα, είναι κάτι που ξεκινά να εφαρμόζεται στην Ισπανία από τον προσεχή Ιούλιο!

Όλα τα νέα αυτοκίνητα λοιπόν που πωλούνται στην χώρα της Ιβηρικής, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με το Έξυπνο Σύστημα Υποβοήθησης Ταχύτητας (ISA), μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Το μέτρο αυτό αποτελεί μέρος των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκουν τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σύστημα ISA ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος με βάση τα όρια ταχύτητας στο δρόμο που κινείται. Χρησιμοποιεί κάμερες και GPS για τον εντοπισμό σημάτων κυκλοφορίας και, εάν ο οδηγός υπερβεί την επιτρεπόμενη ταχύτητα, το σύστημα μπορεί να επέμβει με διάφορους τρόπους.

Ποιοι είναι αυτοί; Η ειδοποίηση του οδηγού μέσω οπτικών και ηχητικών σημάτων ή αλλαγή της απόκρισης του πεντάλ του γκαζιού, ακόμα και η εξ αποστάσεως μείωση στην ισχύ του κινητήρα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών εκτιμά ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα σε ποσοστό που ξεπερνά το 30%!

Εκτός από τη βελτίωση της ασφάλειας, αυτή η τεχνολογία θα συμβάλει επίσης στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες εκπομπές ρυπογόνων αερίων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ